Az Index, a Napi Gazdaság és a Portfolio.hu után újabb taggal bővült Nobilis Kristóf milliárdos üzletember médiabirodalma, miután egyik cégén keresztül megvásárolta az Utolsó Figyelmeztetés (UFI) című, egykori Fidesz-közeli újság kiadói jogát. A tranzakció mögött nem áll politikai megfontolás – állítják Nobilis környezetéből.

Az üzletemberről korábban azt írta a Magyar Nemzet, hogy Schmidt Máriával együtt részt vesz egy Orbán-ellenes politikai erő szervezésében. "Legutóbbi két lapszámunk már az új tulajdonos időszakában készült, ám szerkesztési kérdésekbe egyáltalán nem szóltak bele" – tájékoztatta a Heteket Ablonczy Bálint, az UFI vízfejű főszerkesztője, Tóta W. cimborája (korábban sokszor bájologtak egymással a Hír Tv-n. Miért is szólna bele amúgy Nobilis, ha egyszer az UFI nem jelent komoly veszélyt a szocionista rezsimre. Nobilis egyébként Tóta Warangyot sem rúgatta ki a haldokló pápa mocskolása miatt - a szerk.)

Az Ablonczy által is réteglapnak minősített havi magazin – "a polgári underground" lapja – eredetileg a Fidelitas (a Fidesz ifjúsági szervezete) hírleveléből nőtte ki magát. Az UFI az elmúlt években főleg kormányellenes óriásplakátjai révén kerülhetett a szélesebb közönség figyelmébe. Az elmúlt években eltávolodott a Fidesztől, majd az idén pénzügyi problémák miatt szüneteltették a lap kiadását.

Arra a kérdésre, hogy vajon mi szüksége lehet Nobilisnek az UFI-ra a milliós napi látogatottságú Index.hu-t, a Napi Gazdaságot és a Portfolio.hu-t is birtokló, az ország 28. leggazdagabb emberének tartott Nobilis Kristófnak, Ablonczy nem tudott választ adni. Azt azonban elmondta: az új tulajdonos tisztában volt az UFI múltjával és politikai irányultságával, és "értéknek tartja mindazt, amit eddig csináltunk, értéknek tartja az alkotó gárdát, és továbbra is számít rá".

Vaszily Miklós, a Közép-európai Média Zrt. vezérigazgatója szerint az új tulajdonos nem politikai, hanem üzleti megfontolásból vásárolta meg az UFI kiadói jogait, és mint mondta, számára új információ, hogy az UFI-t jelenleg is Fidesz-közeli lapként tartják számon.

Nobilis neve felmerült a Magyar Nemzetben januárban megjelent, Schmidt Máriát, a Terror Háza neokon igazgatóját támadó cikkben is mint Schmidt egyik potenciális szövetségese abban a társaságban, amely – a lap szerint – Orbán Viktor riválisa lehet a jobboldalon.

(Hírszerző nyomán)