A Jobbik úgy véli, nem normális dolog az, hogy a miniszterelnök környezetében tevékenykedő vállalkozók akár több százmilliós értékben kapnak teljesen vagy részben állami tulajdonú bankoktól kedvezményes hiteleket. Azt sem tartjuk elfogadhatónak, hogy ezek a személyek az elmúlt években hihetetlen mértékű gazdagodásra tettek szert, jellemzően állami megrendelésekből. Nagyon sok olyan kis- és középvállalkozás van Magyarországon, amelynek jól jönnének az ilyen hitelek és megbízások, azonban ma a legkifizetődőbb Orbán Viktor családjába vagy közvetlen baráti körébe tartozni, mert igazán sikeres vállalkozást vezetni így lehet - áll a Jobbik közleményében, alább a folytatás.
A külgazdaság felpörgetésére létrehozott állami Eximbankról mér korábban kiderült, hogy olyan ügyleteket finanszírozott, amelyeknek semmi köze a külkereskedelemhez: az egyik Andy Vajna TV2-felvásárlása, a másik a Kopaszi-gát megvásárlása Garancsi István által. Most pedig az került napvilágra, hogy az a Gránit Bank, melynek legnagyobb, csaknem 50 százalékos tulajdonosa szintén a Magyar Állam, 450 milliós hitelt adott a keszthelyi yachtkikötőhöz egy olyan vállalkozásnak, ami Orbán Viktor vejéhez köthető.
Világos, hogy ma nem a becsületes és kitartó munka a legkifizetődőbb, hanem az, ha valaki jól helyezkedik, és a kormányhoz, illetve Orbán Viktorhoz közel áll.
Az ilyen ügyletek kibukása után már érthető, hogy Orbán Viktor miért futamodott meg az elől, hogy a Parlament a Jobbik vélt orosz kapcsolataival párhuzamosan a miniszterelnök közvetlen környezetének korrupciógyanús meggazdagodását is kivizsgálja. A bűnözőket nem a Jobbik köreiben kell keresni! - szögezi le Kepli Lajos országgyűlési képviselő.