A magasfokú higiéniájukról ismert rézművesék legújabb áldása Magyarországra. A cigó csak rasszista nácik szerint egyenlő a két lábon járó bacilusgazdával.

Aggasztó hírek érkeznek Nyírmihálydiból. Információink szerint hepatitisz fertőz a településen.

Úgy tűnik a fertőzés gócpontját sikerült lokalizálni: a Rákóczi, Gelsi, József Attila, Úttörő és Temető utcán lakók közül kerültek ki fertőzöttek. A lakók többnyire egymásra (!), és a kóbor kutyákra mutogatnak, mint vírushordozókra.

A tények azt mutatják, hogy az említett területen nem ritka a rühes, tetves gyermek ("nyilván" nem cigányok - a szerk.), jelentős változásra lenne szükség a higiénia területén. Éppen ezért szerda délelőtt hirdetményt, kiértesítést juttatott el az önkormányzat a lakók postaládájába, melynek lényege: a szociális juttatás függvénye a mellékhelyiség megléte (!) lesz. A Kuruc.info szerint inkább lincselni fognak, mint, hogy vécébe végezzék a dolgukat és mosakodjanak.

Nyisztor Ferenc polgármester még hozzátette: a településen sok a gazdátlan, oltatlan kóbor kutya, a macskák és patkányok mellett főképp ezek az állatok lehetnek a vírus fő terjesztői.

Úgy tudni, kb. három hete kezdődött a történet. Egy szülő háziorvoshoz vitte gyermekét hányásos, hasmenéses panaszokkal. A gyermeket az orvos azonnal kórházba küldte. A hasonló jellegű megbetegedések száma egyre nőtt a településen, így az elmúlt héten a tisztiorvosi szolgálat szemlét tartott Nyírmihálydiban, megállapította a fertőzésveszélyt. Kedden elkezdődött az oltás, 680 db oltóanyag áll a háziorvos és a védőnő rendelkezésére. 0-18 éves korig kötelező az oltás, ezt tegnap reggel hangosbemondón hirdették ki a település lakosságának, és mivel rengetegen féltik egészségüket, nők és gyermekek sokasága keresi fel a háziorvosi rendelőt.

Eddig körülbelül 300 gyereket oltottak be, a felnőttek is kérhetik a védőoltást, ám ez körülbelül 6400-7000 forintba kerül.

Futótűzként terjed a Hepatitis A vírus nyírmihálydi lakossága körében. Nyisztor Ferenc polgármestertől megtudtuk: katasztrofális higiéniai állapotok uralkodnak a lakosság bizonyos körében (ez a 2000 fős település mintegy felére jellemző). Olyan problémákkal nézett szembe a tegnap helyszínre érkező ÁNTSZ tisztifőorvos, mint: a mellékhelyiségek teljes hiánya – sem kint, sem bent -, a nem megfelelő tisztálkodási és főzési körülmények. A tisztifőorvos körülnézett a problémás lakások környékén, és tanácsot adott az ott lakóknak a minimális higiéniai feltételeket illetően.

A higiénia hiánya okozta a fertőzést

Lapunk megkeresésére Nyisztor Ferenc polgármester elmondta: a romák körében ütötte fel fejét a vírus egy héttel ezelőtt. Tizenketten kerültek kórházba, a lakosság oltása jelenleg is zajlik.

A fertőzés hírére az ÁNTSZ szakemberei bejárták Nyírmihálydit és elrendelték valamennyi 18 év alatti gyermek és fiatal beoltását, valamint fertőtlenítőszerek kihelyezését.

A hatóság illetékesei szerint a járvány forrása a település egyes részein eluralkodó hiányos higiéniában keresendő.

Rengeteg a kóbor kutya, a gondozatlan telek. Jónéhány család alig ad a tisztaságra, sokuknál nincs fürdőszoba, de még udvari WC sem. Az utcán heverő piszok pedig - kánikula idején - táptalaja a kórokozók szaporodásának.

Átmeneti nyugalomra adhat okot, hogy úgy tűnik, megállt a vírus terjedése, de az újrafertőződés elkerülése miatt mielőbb fel kell számolni a balkáni körülményeket.

A 680 gyerek mellett minden bizonnyal a közösségben dolgozókat - konyhások, pedagógusok, óvónők, gondozók - is beoltják és gondoskodni kell a mintegy 300 oltatlan kóbor eb sorsáról is.

A Kelet-Magyarországnak és a Szabolcs Online-nak Nyisztor Mihály polgármester nyilatkozott a részletekről.

A hepatitisz tünetei a betegség lefolyása

A hepatitisz a máj valamilyen okból bekövetkezett gyulladása. Általában vírus, főképpen az öt hepatitisz vírus (A, B, C, D, E) valamelyike okozza, de előfordulhat más vírusfertőzés következményeképpen is.

A májgyulladás lehet rövid lefolyású (akut), vagy krónikus (hosszabb ideig, de legalább hat hónapig) tartó. Az akut vírusos májgyulladást általában a hepatitisz vírusok valamelyike okozza. A hepatitisz A és C vírus csak enyhe, míg a B és E vírus többnyire súlyos tüneteket okoz.

Tünetek: étvágytalanság, hányinger, hányás, láz. Előfordulhatnak izületi fájdalmak, kiütések is.

A krónikus májgyulladás nem olyan gyakori betegség, mint az akut, de igen hosszú ideig, akár évekig is eltarthat. Az esetek kisebb részében az akut máj-gyulladás következményeképpen alakul ki, nagyobb részben pedig fokozatosan, szinte tünetek nélkül fejlődik ki. Tünetei (ha vannak): gyengeség, rossz étvágy, esetleg hőemelkedés, sárgaság.

(szon.hu nyomán)