A hülyeséggel határos naivitásnak nevezte vasárnap a magyar-szlovák megbékélés eszményét Ján Slota egy szlovák televíziós vitaműsorban. Csáki Pál szerint ezzel a konfliktushoz vezető utat választja a szlovák politika.

A pozsonyi kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnökével vitatkozott a szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza stúdiójában.

Pavol Hrusovsky, aki a szlovák parlament házelnökeként 2003-ban, egy emlékezetes újévi beszédében, a hamis szlovák történelemszemlélettel való leszámolást és a megbékélést sürgette, most ismét a kölcsönös bocsánatkérésért emelt szót. A szlovák bocsánatkéréstől harciasan elzárkózó Slota amellett kardoskodott, hogy "a magyarok kérjenek bocsánatot a gaztetteikért", hogy 1938 után "felaggatták, kínozták, gyilkolták a szlovákokat".

Csáky Pál szerint a konfliktushoz vezető utat választja a szlovák politika, amikor tétovázás nélkül elutasítja a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) tervezett indítványát, miszerint a szlovák parlament és a magyar Országgyűlés kölcsönös bocsánatkéréssel tegyen pontot a történelmi sérelmek felhánytorgatásának végére.

Az MKP elnöke vasárnap a szlovák kereskedelmi televízió műsorában tette ezt a kijelentést, válaszul arra, hogy vitapartnere, a vezető szlovák kormánypárthoz (Smer-SD) tartozó Marek Madaric kulturális miniszter elzárkózott a bocsánatkérés gondolatától. Madaric szerint a Benes-dekrétumok megbolygatásának szándékával az MKP "az áldozatokból akarja bűnöst csinálni". Ez - részletesebb kifejtés híján - akár úgy is értelmezhető, hogy a szlovákiai magyarok és a kárpáti németek 1945-1948 közti meghurcolását törvényesítő Benes-dekrétumok nyomán kényszermunkára, jogfosztásra, kitelepítésre ítéltek nem áldozatok, hanem bűnösök voltak.

(MTI)