Tisztelt Szerkesztőség! Nemrégen olvastam a Kurucinfón azon olvasói felvetést, hogy „Mennyi segélyt fizetünk a cigányoknak évente?”. A Szerkesztőség számításai szerint ez az összeg: minimum 170 milliárd forint. De szép is volna, ha csupán ennyiről volna szó.

A Szerkesztőség csupán az önkormányzatok által kifizetett segélyek összegét számolta ki. Ehhez hozzá kellene adni az állam által folyósított szociális támogatásokat is (családi pótlék, Gyes, Gyed, lakáscélú „szocpol” támogatások, rokkantnyugdíj stb.) Tehát a cigányoknak évente kifizetett segélyek összege így minden bizonnyal többszöröse a 170 milliárdnak. A cigányoknak kifizetett különféle segélyek, támogatások összege, becslésem szerint közel lehet az 1000 milliárdhoz. Így viszont még tragikusabb a helyzet.

Viszonyításképpen, a Magyar Köztársaság 2007 évi költségvetésének kiadási főösszege: 8 ezer 326 milliárd Forint.

Úgy vélem, hogy a szociális kiadások magas összege és az alacsony nyugdíjak között igen szoros összefüggés van. Azért alacsonyak a nyugdíjak, mert a rengeteg pénzt a segélyek viszik el, még azt is, amit a nyugdíjak értékállóságának megőrzésére kellene fordítani.

Tisztelettel: Ny. M.