A Fővárosi Törvényszék (FT) másodfokon helybenhagyta azt az elsőfokú végzést, amelyben a Budai Központi Kerületi Bíróság megszüntette a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatását és kényszerintézkedésként bűnügyi felügyeletét rendelte el.
A törvényszék közleménye szerint az ügyben a nyomozás befejeződött, a bizonyítékok összegyűjtése megtörtént, a szükséges bizonyítási cselekményeket a nyomozó hatóság elvégezte, hamarosan vádemelés történhet, így a bizonyítás befolyásolásának reális lehetősége már nem áll fenn.
A törvényszék kiemelte, hogy a gyanúsított nem semmisített meg elektronikus adatokat, így nem törekedett a bizonyítás megnehezítésére.
A bűnügyi felügyeletet a mozgást nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni, a gyanúsított a számára kijelölt lakást engedély nélkül nem hagyhatja el.
A Hableány május 29-én este süllyedt el, 33 emberrel – 31 dél-koreai utassal és két fős magyar személyzettel – a fedélzetén a Duna budapesti szakaszán, a Margit híd közelében, miután a Viking Sigyn szállodahajó hátulról nekiütközött. A balesetet hét dél-koreai turista élte túl, egy áldozat holttestét azóta sem találták meg.
A Viking Sigyn kapitányát egyrendbeli halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése vétséggel, illetve 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettel gyanúsítják.
(HVG)