"Hevesi és borsodi falvakat tartanak rettegésben a romák

Megdöbbentő riportot készített a Hír Televízió a közelmúltban történt súlyos, cigányok által elkövetett bűncselekményekről. Kiderült, a brutális bűncselekmények nem „megélhetési” jellegűek.

Három, közelmúltban történt, cigány származású fiatalok által elkövetett sokkoló bűncselekmény hátteréről sugárzott riportot a Hír Televízió Célpont című műsora pénteken. A Heves megyei Tarnabodon egy 67 éves nyugdíjast vertek halálra néhány héttel ezelőtt roma fiatalok. Kuncze Gábor hírhedt mondásával szemben szó sem volt „megélhetési bűnözésről”, hiszen Balogh László szegény körülmények között élt. Gyilkosai, akiket a rendőrök néhány óra alatt elfogtak, csupán egy 9600 forint értékű olajradiátort vittek magukkal. A bűncselekményt jobbára unalomból követték el.

A korábban hajléktalanokat befogadó Heves megyei faluban egyre kevésbé látják szívesen a betelepülőket. Tarnabod 900 lakosának 65 százaléka roma. Pető Zoltán polgármester azt nyilatkozta: érezte, hogy előbb-utóbb „valami bekövetkezik”. Hozzátette: soha nem kaptak annyi pénzt a 99 százalékában roma rászorulók, mint manapság. A polgármester kiemelte, a két legszegényebb roma család sem kap 130 ezer forintnál kevesebbet az államtól, miközben mások rengeteget dolgoznak ugyanennyi pénzért. Az önkormányzat segélyre egy hónapban 2,4 millió forintot fizet ki. Ehhez képest a cigánysoron a romák a polgármestert vádolták a gyilkosság miatt, mondván, nem adja ki nekik a segélyt, azért történt az eset.

A Hír Televízió riportjából az is kiderült, hogy Tarnabod és hat másik tarnasági település önkormányzatai éveken át küzdöttek a rendőrség megőrzéséért, de tavaly márciusban mégis megszűnt a tarnamérai őrs, így falujuk azóta rendőr nélkül maradt. A tarnabodi gyilkosság után pár nappal egy közeli faluban, Tarnaörsön történt egy újabb súlyos bűncselekmény: itt egy 20 éves helyi fiatalember megerőszakolt egy 80 éves nőt. A Hevesi városi rendőrség illetékese is elismerte, hogy mindkét bűncselekményt romák követték el, de ennek ellenére ódzkodott attól, hogy a „cigánybűnözés” kategóriájába sorolja az eseteket. A rendőri jelentésekben mindössze annyit szoktak írni: az elkövetők egy „jellegzetes, életvitele alapján körülírható csoport” tagjai.

A harmadik borzalmas bűncselekmény a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gadnán történt. Itt egy nyolcvannyolc éves aszszonyt erőszakoltak meg, majd különös kegyetlenséggel meggyilkolták: késsel összeszurkálták, a szemét kinyomták, levágták a lábát, majd baltával széthasították a fejét.

A gyilkosság visszhangjai is elrettentők, ugyanis a tarnabodihoz hasonlóan a gadnai romák itt is a polgármestert hibáztatták a brutális gyilkosságért. Egyikük azt állította, ha a gyilkosok kaptak volna ötezer forintot, nem történt volna meg a bűncselekmény. Ehhez képest a Hír Televízió riportjából kiderült, hogy az áldozattól semmit sem vittek el, vagyis nem az értéktárgyai miatt végeztek az asszonnyal. A gadnai gyilkosság feltételezett tettesét, egy 21 éves helybélit már másnap elfogták a rendőrök. A csereháti falvak lakói azonban továbbra is rettegésben élnek.

Munkatársunktól"

(www.mno.hu; szó szerinti idézet)