Bezár!
2021. március 7., vasárnap, Tamás, Ubul napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:08 Egy iskolakerülő muszlima hazugsága vezethetett a francia történelemtanár lefejezéséhez19:39 Vona Gábor nem találja a helyét a mostani politikában19:10 Haláleset miatt függesztették fel az oltást az AstraZenecával Ausztriában 18:48 Megdöglött a Kutya Prágában - oszlatták is18:19 Rettegést is csökkentene egy izraeli találmány17:43 Svájc megszavazta a burka és a nikáb viselésének tilalmát17:29 Gulácsiról, új világrendről - kérdésekre válaszol Toroczkai László, 7. rész17:11 Intézményelhagyási és -látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben és javítóintézetekben16:32 Tetten ért sonkatolvaj gyilkolta meg brutálisan az idős házaspárt Kislángon: egyik áldozatát szinte feldarabolta16:23 Kissé melegszik az idő a jövő héten15:37 Két hétre vesztegzár alá helyezik Temesvárt15:19 Közös hadgyakorlatokba kezdenek az orosz és a fehérorosz különleges egységek14:58 A klímarettegők "szemmel tartják" a politikusokat Svájcban14:35 Manfred Weber is menstruációs problémákkal küzd14:17 Csökken, de még mindig magas az ál-kereszténydemokrata pártszövetség támogatottsága Németországban
24 óra legolvasottabbjai

Friss hírek :: :: Hozzászólások

Joghurttal ünnepelték "román barátaink" a "kis egyesülést"

Reklám

Romániában tömegrendezvények nélkül ünnepelték meg vasárnap a román fejedelemségek, Havasalföld és Moldva egyesülésének 162. évfordulóját, erre az alkalomra szánt ünnepi üzenetében Klaus Iohannis államelnök a közigazgatás központosításának felszámolását szorgalmazta.
Az elnöki hivatal honlapján olvasható üzenetben Iohannis kifejtette, hogy a központosított közigazgatáson túl kell lépni, mert akadálya Románia modernizációjának. Szorgalmazta a decentralizációt, aminek nyomán az önkormányzatoknak több hatáskört kell biztosítani, ugyanis az elnök szerint jobban ismerik az emberek szükségleteit és hatékonyabban meg tudják oldani a hátrányos helyzetű régiók problémáit. Az elnök ismét felemelte szavát az állami intézmények átpolitizáltsága ellen, és úgy vélte, hogy semmi jót nem hoz, ha az állami intézményekbe politikai szempontok alapján neveznek ki személyeket.
Florin Citu miniszterelnök egy közösségi oldalon közzétett nyilatkozatban úgy vélte, hogy a román nemzet céljainak teljesítése szempontjából a történelem folyamán mindig az egység képezte a legfontosabb erőt, és csak ezzel az egységgel lehet megvédeni most az egészséget, illetve helyreállítani a gazdaságot a koronavírus-járvány után.
A kelet-romániai Jászvásáron, amely az ünnep egyik fontos helyszíne, az évforduló megünneplése mellett egy tüntetést is szerveztek, amelynek résztvevői a Moldvát és Erdélyt összekötő autópálya mielőbbi megépítését sürgették. Az egyik tüntető az ünnepségen joghurttal öntötte le Mihai Chirica polgármestert. Az elöljáró úgy vélte, hogy ez a megnyilvánulás általában tükrözi a román állampolgárok politikusokkal szembeni elégedetlenségét.
Catalin Drula román közlekedési miniszter évfordulós ünnepi üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a 162 évvel ezelőtt létrejött egyesülés óta még ma sincsenek összekötve "Románia történelmi régiói" autópályával és korszerű vasútvonallal. Úgy vélte, az 1859-es történelmi esemény tanulsága az, hogy szolidaritással és egységgel biztosítható Románia fejlesztése.
A román közvélemény "kis egyesülésnek" nevezi azt a történelmi eseményt, amikor 1859. január 24-én a havasalföldi küldöttek Alexandru Ioan Cuza moldvai fejedelmet választották vezetőjükké, s ezzel létrejött a modern román állam. A "nagy egyesülés" ódiumát pedig már 100 éve érezzük mi, magyarok.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready