Jó időre leállt kedden reggel a forgalom a Bors és Ártánd közötti határátkelőnél, de nem azért, mert annyian rohamozták meg az átkelőt, vagy mert leállt volna a számítógépes rendszer: ezúttal a rendőrség belső korrupcióellenes főosztályának munkatársai ütöttek rajta néhány korrupt kollégájukon, írja a Főtér.ro.
A beszámolók szerint a rendőrök az akciót irányító ügyészek társaságában kora reggel csaptak le a szolgálatot teljesítő határrendészekre, illetve többük otthonában is házkutatást hajtottak végre.
Az előzetes információk szerint a magyar és a román bűnüldöző szervek közös akciójáról van szó, amely során olyan korrupt határrendészeket kapcsoltak le, akik arra jogosulatlan személyek számára tették lehetővé - természetesen anyagi ellenszolgáltatás fejében -, hogy belépjenek a schengeni övezetbe.
Mint ismert, Magyarország már régóta tagja a belső határellenőrzés megszűnése nyomán létrejött EU-s övezetnek, míg Románia több mint egy évtizede még csak ácsingózik a schengeni tagságra.
A romániai ügyészek összesen hat személyt állítottak elő kihallgatásra. A rajtaütés idején teljesen leállt a határforgalom az átkelőnél, a járműveket a néhány kilométerre található autópálya-határátkelőhöz irányították át.