Magyarország soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólalt fel, nem blokkolt és nem is blokkol semmit - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország békét szeretne.
"Ezért dolgozunk, ezért tárgyalok az orosz és az ukrán kormányok képviselőivel arról, hogy kezdjenek közvetlen megbeszéléseket Budapesten" - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, ebben fogja kérni az ENSZ vezetőinek segítségét szombaton New Yorkban is.
Zoom
Szijjártó Péter aláhúzta, "sajnálattal és megütközéssel látom közben, hogy a nemzetközi politika és a nemzetközi sajtó egyes képviselői nem átallanak álhíreket gyártani és hazudozni".
"Nem fér a fejembe, hogy hogyan lehet, hogy miközben háború van, emberek halnak meg, egyesek fake news gyárakat üzemeltetnek" - közölte.
Kiemelte, "most azt hazudják, hogy Magyarország blokkolja az Oroszországgal szembeni szankciók egy részét, például a SWIFT rendszerrel kapcsolatban".
"Legyen már világos: EZ NEM IGAZ! Soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólaltunk fel, nem blokkoltunk és nem is blokkolunk semmit" - jelentette ki Szijjártó Péter.
A miniszter arra szólította fel a "fake news terjesztőit", hogy "legyenek bármilyen nemzetiségűek, szégyelljék magukat!!!".
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szintén szombati Twitter-bejegyzésében ugyancsak fake newsnak nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Magyarország maradt az egyetlen uniós tagállam, amely ellenzi Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből.
Kiemelte, Magyarország 100 százalékban kiáll a közös uniós erőfeszítések mellett.
"Nem teszünk kevesebbet, mint amit az EU álláspontja megkövetel" - fogalmazott Kovács Zoltán, hozzátéve, nem Magyarországtól függ, hogy többet tegyenek.
Frissítés: Zelenszkij és az ukrán parlament is tuni vélt a blokkolásról
„Remélem, hogy Németország és Magyarország bátorságot merít ahhoz, hogy meghozza ezt a fontos döntést” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat délelőtti beszédében, amikor arról beszélt, hogy arról mennek egyeztetések, hogy Oroszországot zárják ki a SWIFT néven hívott nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből. (Ami a nemzetközi utalásokhoz elengedhetetlen.)
Ez az egész orosz pénzügyi rendszert lekapcsolná a globális pénzügyi vérkeringésről. A Twitterén az ukrán parlament is arról ír, hogy szerintük Magyarország azok között az országok között van, akik ellene vannak, hogy Oroszországot kizárják a SWIFT-ből.
2. frissítés: Orbán Beregsuránynál járva erősítette meg a szankciók támogatását
Beregsuránynál adott interjút a rá váró újságíróknak a miniszterelnöknek.
Újságírói kérdésére elmondta, úgy látja, hogy a határon a segítőkészség és a szervezettség átlendíti az ideérkezőket a nehezén. Beszélt a határőrökkel és a rendőrökkel is, azt mondta, ahhoz képest, hogy mennyire komoly, háborús, nehéz a helyzet, minden szervezetten, rendezetten, nyugodt tempóban zajlik. Hozzátette, hogy beengednek mindenkit, olyanokat is látott, akinek nincsen úti okmánya.
Azonban nem szabad, hogy ez túlzottan optimistává tegyen bennünket – folytatta a miniszterelnök, mert szerinte a neheze még hátra van. „A határ másik oldalán egy háború zajlik, aminek a frontvonala még odébb van, nem érkezett be még Kárpátaljára. Itt még komoly katonai cselekmények nem voltak, de ha elhúzódik a háború, lesznek itt is komoly katonai cselekmények, és fel kell készülni, hogy kezelni tudjuk ezeknek a következményeit” – fogalmazott. Mint mondta, számunkra a legfontosabb, hogy segítsük, azokat, akik idejönnek, másrészről viszont nem szabad belevonódnunk a harcba. Szerinte inkább a jövő héten lesz szükség erősebb lélekjelenlétre.
Az RTL arról kérdezte, hogyan értékeli a Putyinnal való találkozóját, amit békemissziónak nevezett korábban. A miniszterelnök azt mondta: elmúlt 10 napban több európai vezető is tett erőfeszítéseket, a német kancellár és a francia elnök is ott járt. Mindent megtettek, ami emberileg lehetséges volt annak érdekében, hogy elkerüljék azt, ami bekövetkezett - mondta. Kijelentette, hogy sikertelennek bizonyult a békemisszió, az unió minden erőfeszítése sikertelennek bizonyult. Most arra kell törekedni, hogy vissza tudjanak térni a békéhez - mondta. Dezinformációnak nevezte, hogy Magyarország lenne az egyetlen, aki ellenzi az orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárását. Azt kérte az újságíróktól, hogy arra készüljenek fel, hogy a háborúban a dezinformáció általános. „Magyarország a csütörtöki csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unión belül, támogatunk. Mi nem blokkolunk semmit” – mondta a miniszterelnök.
3. frissítés: Weber szerint sem a magyarok, hanem a németek akadályozták az európai döntést
Manfred Weber lényegében cáfolta a Magyarországot ért vádakat a Twitteren, ugyanakkor szerinte ez a helyzet nem fest jó képet Németországról.
Az a tény, hogy a német kormány az utolsó uniós partner, amely még nem ért egyet Putyin és Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásával, nagyon elgondolkodtató. Ez nem fest jó képet az országunkról egy olyan időszakban, amikor az európai értékeinkért folytatott küzdelemről van szó
– közölte Twitter-oldalán Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.
 
 
Weber ezzel egyben elismerte, hogy Németország döntésén múlik a szankció, s így cáfolta is azokat a korábbi információkat, amelyek szerint Magyarország akadályozza az unió döntését Oroszország és Vlagyimir Putyin egységes banki rendszerből történő kizárásáról.
Szíjjártó Péter külügyminiszter több alkalommal megerősítette, hogy nem hazánk emelt vétót a döntés ellen, vagyis nem Magyarország miatt nem sikerült egységes álláspontra jutni az uniós tagállamoknak ebben a kérdésben. A külügyminiszter a Facebook-bejegyzésében hazugságnak nevezte az ügy kapcsán Magyarországot ért vádakat.
Olaszország szombaton jelezte, hogy támogatja az Oroszország SWIFT-ből való kizárására irányuló intézkedések meghozatalát, miután Mario Draghi miniszterelnök azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy „Olaszország teljes mértékben támogatja az Európai Unió Oroszország elleni szankciós vonalát, beleértve a SWIFT-et is, és továbbra is ezt fogja tenni”.
Az Európai Unió egyik legerősebb szankciójával kapcsolatban a nemzetközi sajtó is azt írta, hogy Magyarország akadályozza ennek bevezetését. Erről részletesebben itt írtunk.
Szakértők szerint Joe Biden amerikai elnök is komolyan mérlegeli, hogy kitiltsa-e Oroszországot a SWIFT-rendszerből, de még nem hozott végleges döntést – írja a CNN. A hírtelevízió információi szerint az intézkedés megindítása az Európai Unió döntésétől függhet.
Egy amerikai kormányzati tisztviselő szerint további szankciók várhatók, ha Kijev, az ostromlott ukrán főváros elesik. Az azonban nem világos, hogy ez magában foglalja-e a SWIFT blokkolását, vagy Oroszország eltávolítása a banki rendszerből korábban megtörténik.
Célzott leválasztást szeretnének a németek
Németország támogatja, hogy a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerével kapcsolatban „célzott és funkcionális” korlátozásokat vezessenek be Oroszországgal szemben – írja a Reuters.
Annalena Baerbock külügyminiszter és Robert Habeck gazdasági miniszter közös nyilatkozatában azt mondta, hogy feszített tempóban dolgoznak azon a kérdésen, hogy hogyan válasszák le a rendszerről Oroszországot úgy, hogy az a megfelelő embereket érintse.
„A SWIFT célzott és funkcionális korlátozására van szükség” – áll a nyilatkozatban.
(MTI -  Telex - atv.hu nyomán)