Alig félórás vita után Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes levezető elnökként berekesztette a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülését, mert a XII. kerületi turulszobor sorsáról folytatott vitát a jobbikos tüntetők bekiabálásokkal próbálták jó irányba terelni. Demszky trafikhoz hasonlította a szobrot.
Némi közjáték, nehézkes bebocsátás után kezdődött meg a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésének ebédszünet utáni munkája, ugyanis a XII. kerületi turulszobor fennmaradásáról várható délutáni döntés ellen tiltakozó, több tucat jobbikos demonstráló érkezett a közgyűlés ülésére, s ez ugye nem mindenkinek tetszett.
A vitában Horváth Csaba főpolgármester-helyettes (36-30-942-72-04, 36-20-466-80-61) azt hazudta, hogy a Fővárosi Közgyűlésnek nincs joga a XII. kerületi turulszobor fennmaradása mellett dönteni, miután a bíróság a bontásról döntött, tehát bontani kell és kész. Novák Előd ekkor bekiabálta: "Ne hazudj!" Majd Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere fejtette ki, hogy a jogi helyzet más, a bíróság azért döntött a bontás mellett, mert eredetileg a főváros nem adott hozzájárulást a szoborhoz, de most még adhat.
Bőhm András a magyargyűlölő SZDSZ-től meglepő módon, de nem a párt nevében, pusztán magánvéleményként támogatta Pokorni javaslatát, aki a jelek szerint kilóra megvette őt.
Demszky Gábor beszédében viszont a Turul által szerinte szimbolizált "eszméket" emlegette, például azt, hogy a Turul Szövetség már Szálasi előtt tíz évvel antiszemita nézeteket vallott. A főpolgármester beszéde alatt a teremben lévő demonstrálók próbálták lehozni a fellegekből a zsidók polgármesterét, sikertelenül. Még a Zsindex is azt írja: "a hangját megemelő főpolgármester direkt provokálta a megjelenteket."

Ezek döntenek nemzeti jelképeink sorsáról...

A magyaroknál akkor szakadt el a cérna, amikor Demszky azt találta mondani, hogy "a szobor az engedély nélküli építkezések jelképe lett, és ha egy trafikot építenek fel engedély nélkül, akkor azt is le kell bontani." Nem is tudta tovább folytatni beszédét.
Végül az ülést vezető Ikvai-Szabó Imre berekesztette a csütörtöki közgyűlést, elodázva a döntést, ugyanakkor lehetőséget adva a nemzeti oldalnak az alaposabb felkészülésre. A város vezetése öt óra előtt nem sokkal elhagyta az üléstermet, a képviselők többsége és a hazafiak még maradtak.
Egyébként Demszky felszólalásán kívül már csupán két jelentkező lett volna a szavazásig, az ülés berekesztésének jogszerűsgét a közgyűlési folyosón több ellenzéki politikus is vitatta. Arról beszéltek, hogy a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata nem ismeri az ülésberekesztés fogalmát, a tanácskozást határozott idő megjelölésével félbeszakítani lehet.
Az MTI jogi szakértőktől úgy értesült, hogy a közgyűlés berekesztésére csak határozatképtelenség, illetve az ezt megállapító névsorolvasás után van lehetőség. 
Steiner Pál MSZP-frakcióvezető közölte: jogszerűen csak jövő héten szerdára lehet összehívni a rendkívüli közgyűlést, hogy a most elmaradt döntéseket meghozzák. Ellenzéki képviselők szerint csaknem egymilliárd forintot bukik a fővárosi önkormányzat azzal, hogy most nem döntöttek a buszsávok kialakításához kiírt állami támogatás pályázatán való részvételről. A május 1-jei ünnep előtt a kormánypártiak szerint már nem ül össze a közgyűlés. A pályázat beadási határideje május 5., amit egyébként már a főváros kérésére halasztottak el április 11-ről. A főváros így csak akkor tud indulni a pályázaton, ha május 5-én rendkívüli ülést tart - jegyezték meg a képviselők.
900 millió forinttól, 17 km buszsávtól esett el a főváros a berekesztett ülés alatt, tájékoztatta az Indexet Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője. A közép-magyarországi régió települései, így Budapest is május 5-ig pályázhatott volna buszsávépítésre. A VEKE segítségével előkészített fővárosi tervekben 12 helyszínen (Dózsa György út, Pesti út, Törökvész út, Régi Budaörsi út, Hegyalja út, Szentmiháyi út, Andrássy út stb.) 17 kilométernyi buszsáv létesülhetett volna, ha a pályázatot még időben jóváhagyta volna a Fővárosi Közgyűlés.
A Fővárosi Közgyűlés délutáni munkája során a kormánypártok egyfős többsége nem volt meg, mivel egy szocialista képviselőnő, aki április elején szült, a délutáni időszakban már nem vett részt a testület munkájában, de egyenlő szavazatszám esetén (33-33) sem születhetett volna - támogató - határozat.
(Kuruc.info - FH - MTI - Index - Hírszerző)

Korábban írtuk: Villámjelenés a Turulért: engedik be az ülésterembe a hazafiakat
Már a díszterem ajtajánál vannak a XII. kerületi turulszobor lebontása ellen tiltakozók a Városházán. Itt tart jelenleg is a Fővárosi Közgyűlés ülése, ahol a szobor sorsa is napirenden lesz - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.
A fővárosi önkormányzat Váci utcai épülete előtt gyülekező tüntetők kora délután felmentek a második emeleti díszteremhez, ahol a Fővárosi Közgyűlés ülése folyik. Mivel az ülés nyilvános, így elvileg be kell engedni mindenkit az ülésterembe.
Jelenleg több mint 25 ember áll a díszterem ajtajában, ahol elkezdték az emberek átvizsgálását és beengedését.
Demszky: nem kérdés, hogy el kell bontani

Demszky Gábor rögtönzött sajtótájékoztatóján azt mondta: bár meglehetősen negatív érzéseket kelt sokakban a turulszobor, nem a szellemisége a legnagyobb probléma, hanem az, hogy "törvénytelen körülmények között állították fel, tehát jogilag nem kérdés, hogy el kell bontani."
(Híradó - FH - Stop)

A nyilvános tárgyaláson lesz a mai villámjelenés a Turulért!

A nyílt ülésre a közterület-felügyelők által végzett átvizsgálás után bárki bemehet, így Novák Előd, a Jobbik Akciócsoport vezetője is bejutott - írja a Stop.
Novák a portálnak elmondta, kicsit ők is későn reagáltak az eseményekre, de most villámszervezésben a - várhatóan délután háromtól kezdődő szavazás idejére - a Fővárosi Közgyűlés épületébe hívják szimpatizánsaikat, hogy a szavazásig csendes demonstrációt tartsanak.
Miután a közgyűlés karzata le van zárva, körben, a képviselők körül szeretnék szimpatizánsaikat felsorakoztatni. Novák szerint erre korábban is lehetőség volt már a közgyűlés ülésein, például az iskolabezárások kapcsán az igazgatók rendszeresen felsorakoztatták diákjaikat a teremben. Hasonló demonstrációt terveznek ők is.

A Jobbik szervezési osztálya tévedésből (megszokásból) jelentette be a Jobbik mai sajtótájékoztatóját, de ahogy azt Novák Előd közleményében megírta, ezt nem is szükséges megtenni.

Kapcsolódó: Villámtüntetünk a turulszoborért a Fővárosi Közgyűlésben + hívandó mobilszámok mindkét oldalról
A villámtüntetés pedig nem közterületen, hanem a közgyűlés dísztermében, a nyilvános tárgyaláson lesz (a karzat technikai okok miatt lezárva, de így legalább magába az ülésterembe is be lehet menni), amire várhatóan késő délután kerül sor a napirendi pontok elhúzódása miatt.
(Kuruc.info)