Nagy-Britannia szegényített urántartalmú lövedékekkel és Challenger 2 harckocsikkal támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban – jelentette be a Annabel Goldie brit védelmiminiszter-helyettes kedden. A páncélolvasztó lőszer rendkívül hatékony a modern páncélozott járművekkel szemben is.
Zoom
Fotó: Toby Melville/Reuters
Az ukrán Telegraf értesülései szerint Nagy-Britannia szegényített urántartalmú lőszerekkel támogatja Ukrajnát. A lőszerek rendkívül hatékonyak a modern páncélozott járművek ellen. Nagy-Britannia ugyan nem kívánja egyelőre harci repülőgépekkel támogatni Kijevet, de alternatív segítségnyújtási megoldásképp kész Challenger 2 szegényített urántartalmú lőszereket szállítani Ukrajnának.
Annabel Goldie brit védelmiminiszter-helyettes kedden jelentette be a támogatást, megjegyezve, hogy az ilyen típusú lőszerek elég magas hatásfokkal rendelkeznek a legújabb tankok és más páncélozott járművek megsemmisítéséhez.
Amellett, hogy egy század Challenger 2 harckocsit biztosítunk Ukrajnának, lőszereket is küldünk, köztük páncéltörő lövedékeket, amelyek szegényített uránt tartalmaznak – mondta a brit védelmi minisztérium képviselője.
Mire képes?
Aszódi Attila egyetemi docens A szegényített uránlövedékek működése és hatása címet viselő tanulmányából kiderül, hogy a lövedék alkalmazásának népszerűsége abból ered, hogy jelentős romboló képessége mellett a szegényített urán igazán jó éghetőséggel rendelkezik, ezáltal kiváló páncéltörő képessége van.
Emiatt képes arra, hogy a legmodernebb kompozit acél-kevlár páncélt, valamint az urántartalmú páncélt is átfúrja. Az ennek következtében kitörő tűz teszi harcképtelenné az adott harci járművet vagy objektumot. Amint arra a tanulmány felhívja a figyelmet, a lövedékek ép állapotban veszélytelenek, és komolyabb veszélyt nem jelentenek azokra nézve, akik olyan területen tartózkodnak, ahol ilyen lövedéket használtak.
Putyin: Oroszország kénytelen lesz válaszolni
Oroszország kénytelen lesz reagálni, ha a kollektív Nyugat nukleáris összetevőt tartalmazó fegyvereket vetne be - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével a Kremlben megtartott eszmecseréjét követő sajtónyilatkozatában. Az orosz elnök arra a hírre reagált, amely szerint Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszert tervez szállítani Ukrajnának.
"Ma vált ismertté, hogy az Egyesült Királyság a védelmi miniszterhelyettesének szájával nemcsak harckocsik szállítását jelentette be Ukrajnának, hanem szegényített urániumot tartalmazó lövedékekét is. Úgy tűnik, hogy a Nyugat valóban úgy döntött, hogy nem szavakban, hanem tettekben harcol Oroszországgal az utolsó ukránig" - mondta Putyin.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a közléssel kapcsolatban a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy London világszerte aláássa a stratégiai stabilitást.
"Mindjárt megnézzük, hogy mit szándékoznak átadni nekik (a britek az ukránoknak)" - jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter újságíróknak, hozzátéve, hogy Oroszországnak van mivel válaszolnia.
Frissítés: brit minisztérium: e lövedéknek semmi köze a nukleáris fegyverekhez
A brit védelmi minisztérium kedd esti közleménye szerint a szegényített urániumtartalmú páncéltörő lövedékeknek az orosz vezetők kijelentéseivel ellentétben semmi közük a nukleáris fegyverekhez.
A közlemény előzményeként Annabel Goldie, a londoni védelmi tárca államtitkára egy írásos parlamenti kérdésre válaszolva közölte, hogy Nagy-Britannia az Ukrajnának szánt tizennégy Challenger 2 harckocsival együtt lőszert is átad, és a szállítmányban olyan páncéltörő lövedékek is szerepelnek, amelyek szegényített urániumot tartalmaznak. Az államtitkár szerint ezek az eszközök nagyon hatékonyan használhatók a korszerű harckocsik és páncélozott járművek ellen.
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott moszkvai tárgyalásai után a londoni bejelentésre utalva azt mondta, hogy Oroszország kénytelen lesz reagálni, "ha a kollektív Nyugat nukleáris összetevőt tartalmazó fegyvereket vetne be".
Putyin szavaira reagálva a brit védelmi minisztérium kedd esti nyilatkozatában leszögezte: a szegényített uránium a páncéltörő eszközök "szabványos összetevője, és semmi köze a nukleáris fegyverekhez". A tárca közleménye szerint ezt Oroszország is tudja, de ennek ellenére szándékos félrevezetéssel próbálkozik.
A londoni védelmi minisztérium szerint a brit tudományos akadémia szerepét betöltő Royal Society és más szervezetek tudósai által végzett független kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy a szegényített urániumot tartalmazó lőszerek alkalmazásának valószínűleg csekély hatása van az emberi egészségre és a környezetre.
A tárca hangsúlyozza, hogy a brit hadsereg évtizedek óta használ szegényített urániumot páncéltörő lövedékeiben.
A BBC brit közszolgálati médiatársaság által idézett szakértők szerint a szegényített uránium rendkívül nagytömegű anyag, 1,7-szer sűrűbb, mint az ólom, és így lehetővé teszi, hogy a lövedékek áthatoljanak a harcjárművek páncélzatán, sőt még az acélon is.
Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője kedd este a BBC beszámolója szerint közölte, hogy az Egyesült Államok nem küld Ukrajnának semmiféle olyan muníciót, amely szegényített urániumot tartalmaz.
(Index - MTI nyomán)