Tényleg elhitte, kedves olvasó? Nem, még mindig az antiszemitizmusnál és a rasszizmus ordas eszméjénél tartunk, s ez így is marad, amíg rothadt narancsban fuldoklik az ország. Íme a beszámoló Gergényi barátjának kabaréba illő kliséiről (melyek ráadásul valami hollókoszt-rendezvényen hangzottak el - szerencsére ma is volt ilyen):
Meg kell védeni a demokratikus értékrendet, és gátat kell vetni a szélsőséges, kirekesztő megnyilvánulásoknak, amelyek ma is veszélyt jelenthetnek a szabadságjogok érvényesülésére - mondta Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Budapesten a Világ Igaza kitüntetés és a Belügyminisztérium Bátorságért érdemjelének átadásán.
A belügyminiszter felhívta a figyelmet: az intolerancia, a gyűlöletkeltés, az antiszemitizmus és a rasszizmus ordas eszméje soha nem térhet vissza a közgondolkodásba. Ennek megakadályozása valamennyi lelkiismeretes, becsületes magyar ember érdeke és kötelessége - tette hozzá.
Pintér Sándor kiemelte: az utókor felelőssége, hogy megakadályozza a gyűlölködés korszakának megismétlődését. Kötelessége továbbá, hogy fejet hajtsanak az igazak cselekedetei előtt, mert "emlékeztetni kell a világot, hogy nekünk is felelősségünk van", az igazak pedig "példát adtak emberségből és felelősségből".
Mint mondta: az embermentők bátran kiálltak az üldözöttek mellett, mert "nem kívántak egy szörnyű korszak bűnrészesévé válni". Az igazak úgy mentettek életeket - folytatta -, hogy közben sajátjukat kockáztatták. "Nem érdekből, tisztán emberségből" tették, amikor úgy tűnt, hogy a világból kiveszett a humanizmus - hangsúlyozta.
A holokauszt idején "félelem és rettegés szállta meg az embereket", akik "magukba fordultak". A bátrak azonban nem törődtek a veszéllyel, "szembeszálltak az embertelenséggel, példát adva az utókornak emberségből" - fogalmazott Pintér Sándor.
(MTI nyomán)