„Maradandót alkotunk” – ezzel a szlogennel jelent meg közgépes hirdetés a szerdai Népszabadságban. A Fidesz-közeliként emlegetett építőipari cég július végén egy másik kommunista napilapban, a Népszavában is hirdetett – ott szintén ezzel a szlogennel, és szintén a Margit híd felújításával kapcsolatban. Az MSZP-nek nem tetszett a népszavás reklám.
Zoom
A Népszavában július végén jelent meg a Közgép Zrt. féloldalas terjedelmű fényképes hirdetése a Margit híd felújításáról. Ugyanez a hirdetés jelent meg, ugyanekkora terjedelemben a szerdai Népszabadságban is, a Gazdaság rovatban.
A népszavás hirdetés megjelenése után az MSZP parlamenti frakciójában nagy volt a felháborodás a közgépes reklám miatt, többen az elnökséghez fordultak, és azt kérték, hogy ne hagyják következmények nélkül a hirdetés megjelenését. A képviselők lényegében a párt lapjának tekintik ugyanis a Népszavát, ezért a hirdetést úgy értékelték, hogy Simicska Lajos cége, a Közgép megpróbálta lefizetni az újságot a hirdetéssel.
Németh Péter, a Népszava főszerkesztője akkor úgy reagált: „Vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől”. A nepszava.hu-n megjelent rövid írásában pedig már azt közölte, hogy a tiltakozással „csak Simicska nyer”, „nem nálunk költi el a pénzét”. Hozzátette, hogy megállapodást írt alá a Közgép Zrt.-vel, így három hirdetést is közzétesznek majd. A főszerkesztő később azt mondta, hogy „a Simicska-cég egy hirdetést rendelt meg, de elképzelhető, hogy több reklámra is igényt tartott volna”. A lap tulajdonosai az első hirdetés láttán végül letiltották a többi közlését. Azzal kapcsolatban, hogy a szerződést pontosan ki kötötte és ki bontotta fel, Németh annyit mondott, „mivel egy hirdetést rendeltek meg, nem volt mit felmondani”. Azt biztosra vette akkor a Népszava-főszerkesztő, hogy a Közgép többet nem reklámoz a lapjukban.
(HVG nyomán)
Frissítés: A Jobbik szerint a szinte teljes egészében állami megrendelésekből élő Közgép a Népszabadságban és a Népszavában megjelentetett hirdetéseivel a két újság hallgatását akarja megvásárolni.
Pörzse Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, felvetődik a kérdés, hogy miért hirdet a Közgép az említett két lapban.
Úgy értékelte, hogy a Közgépnek nem érdeke sem a Népszabadságban, sem a Népszavában hirdetnie, hiszen az állami megrendelések magas aránya miatt ez tulajdonképpen kidobott pénz.
Emlékeztetett arra, hogy szinte a "teljes politikai ellenzék nekiesett a Közgép közbeszerzései körüli anomáliáknak", azt mondta, szerinte a vállalat "gyakorlatilag ezzel a hirdetéssel megvásárolja a hallgatást".
A Népszaváról beszélve Pörzse Sándor felháborítónak nevezte, hogy "olyan újságban hirdet a Fidesz zászlóshajója, amely számtalanszor nemtelenül elárulta és belerúgott a hazájába".
(MTI)