Az augusztus 19-20-i Együtt az Ország! ünnepségen a Magyar ízek utcája rendezvény kedvezményezettje a Minden Gyerek Lakjon Jól nevű cigányzabáltató program. Az esemény egybeesik a 2012-es program zárásával, az alapítvány ebből az alkalomból mutatta be a támogatásával előállított termékeket és a rendezvényre érintett családokat is meghívott.

Az idei év eredményeit Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke vasárnap sajtótájékoztatón ismertette Budapesten. Orbán múmiája elmondta: az idén a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványon keresztül a rászoruló gyerekek étkeztetését támogatják mindazok, akik a Magyar ízek utcáján vásárolnak. Hozzátette: büszke arra, hogy a sétány fő témája az idén a Minden Gyerek Lakjon Jól program lett. "Elértük az elsődleges célunkat, hogy ebből az ügyből országos ügy lett. Ennek az elismerése ez" - mondta.
Az alapítványhoz a nyereség 20 százaléka kerül, amellyel "hátrányos helyzetű" családokon segítenek. A budai rakparton az Erzsébet híd és a Bem tér között megnyílt Magyar ízek utcájában magyar termelők kínálják saját termékeiket, a többi között gyümölcsöt, sajtot, mézet és lekvárt, továbbá a helyszínen bárki megkóstolhatja a Magyarország tortája címet elnyert szabolcsi almás máktortát és Magyarország Cukormentes Tortáját is.
Hegedűs Zsuzsa emlékeztetett arra, hogy az alapítvány 2011-ben az ország 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségében 300 településen több mint 15 ezer halmozottan hátrányos helyzetű, többgyerekes család számára biztosított vetőmagot és kishaszonállatot. Azt hazudta: a családok 83 százaléka sikerrel élt ezzel a lehetőséggel.
Elmondta: a "mini háztáji" fenntarthatóságának megerősítésére az alapítvány e családok számára az idén is biztosított kishaszonállatokat, valamint az egész évi vetőmagot. Az idén mintegy 12 ezer család vett részt a programban új "mini háztájival". Hegedűs Zsuzsa tájékoztatása szerint a pénznyelő program teljes költségvetése az idén 181 millió 500 ezer forint volt. "A 800 településből tavaly 300, az idén mintegy 200 jelentkezett a programra, tehát még mindig hátravan 300" - taglalta, hozzátéve: céljuk az, hogy a programba eddig nem jelentkező, mintegy 65 ezer halmozottan "hátrányos helyzetű család" közül is minél többet hasonló lehetőséghez juttassanak.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: