Zoltai, a vén pufajkás
Az Európai Zsidó Kongresszus végrehajtó bizottsága kedden megtartott párizsi ülésének első napirendi pontjaként (így tulajdonítva kiemelt jelentőséget neki) megvitatta "az egyre erősödő magyarországi antiszemitizmus ügyét". Az ülésen a magyarországi zsidóságot Zoltai Gusztáv és Feldmájer Péter képviselte.
Egyetértettek abban, hogy "a probléma kezeléséhez" esetleg segítséget tudnak nyújtani az Európai Unió különböző szervei. A jelenlévők úgy határoztak, hogy konkrét lépések kidolgozására egy háromtagú különbizottságot állítanak fel.
A zsidó vezetők részletes beszámolót hallgattak meg a németországi helyzetről, különös tekintettel a blankolás ügyére. Többen kiemelték, hogy itt nemcsak technikai-orvosi kérdésekről van szó, hanem "valójában támadás indult a zsidósággal szemben, amelyhez ezt az ügyet csak ürügyként használják fel, amelynek a nem megfelelő kezelése veszélyes precedenst teremthet egész Európában". (Az nem zavarja őket, hogy egy muszlim ügyből indult ki az egész, s előbbiek létszáma sokszorosa az európai zsidókénak, metéltjeink nem is volnának kiválasztottak, ha nem azt képzelnék, hogy mindig mindenki őket üldözi - az más kérdés, hogy okunk bőven lenne rá - a szerk.)
A zsidó képviselők bekapcsolódtak a muzulmán-zsidó konferencia munkájába, amelyet tegnap a párizsi városházán nyitottak meg, és ma is folytatódik.
(Mazsihisz nyomán)