A második világháború alatt magyarországi zsidók tízezreit "megmentő", száz évvel ezelőtt született Raoul Wallenbergről emlékeztek meg kedden Strassburgban az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének ülésszakán.
Az eseményt a svéd és a "magyar" ET-képviselet közösen szervezte, és ebből az alkalomból Wallenberg-kiállítás is nyílt az összeurópai intézmény székházában.

Braun, aki a magyarság nevében kinyilatkoztatja, hogy mi a mi legnagyobb nemzeti tragédiánk
Az ünnepi megemlékezésen Braun Márton fideszes országgyűlési képviselő, a parlamenti közgyűlésen részt vevő "magyar" delegáció vezetője beszédében hangsúlyozta, hogy a "holokauszt" nemcsak a magyarországi zsidók, hanem Magyarország számára is "a legsötétebb nemzeti tragédia volt". Ezért kell – tette hozzá – őrizni azok emlékét, akik "saját életüket is hajlandóak voltak feláldozni mások megmentése érdekében".
Braun Márton emlékeztetett arra, hogy az első Orbán-kormány – csaknem tíz évvel ezelőtt – létrehozta a budapesti holokauszt emlékmúzeumot és dokumentációs központot, valamint bevezette a holokauszt-emléknapot, amelyről minden évben megemlékeznek az ország iskoláiban. (Reméljük, büszkék rájuk a szavazóik - a szerk.)
Mostani "kormányunk teljes mértékben elkötelezett valamennyi polgára személyes biztonságának megőrzése mellett, és - miként azt Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette - zéró toleranciát tanúsítunk az antiszemitizmus bármilyen megnyilvánulásával szemben" - fogalmazott a fideszes képviselő. Üdvözölte az Európa Tanács Wallenberg-díjának megalapítására irányuló svéd kezdeményezést, és bejelentette, hogy a díjhoz Magyarország is azonos mértékben hozzájárul.
(MTI nyomán)