"Günter Demnig német szobrász holokauszt-áldozatokra emlékező botlatókövei közül mind megvan a világban. Egy hiányzik csak. Budapesten a 12. kerületben valakit zavart Laub Magdolna emlékköve. Kiásta és eltüntette" - sopánkodik a Népszabadság.
Mint a lap cikkéből kiderül, ez a Günter Demnig nevű kölni holokauszt-üzletember az ezredfordulón kezdte elhelyezni a "nácizmus áldozataira" emlékező ún. botlatóköveit. (A zsidók által meggyilkolt magyarok, németek, palesztinok és más nemzetiségűek emlékére valamiért nem szokott ilyen köveket elhelyezni - a szerk.)
A tízszer tíz centiméteres kockákat, melyek tetejére az állítólagos áldozat adataival - és itt tessék figyelni! - rézlapot illeszt a "művész", a macskakövek közé betonozza.
Zoom
Előtte
A Stolpersteine-busz akkor jelenik meg a helyszínen, ha előzőleg a hozzátartozók kifizetik a 120 eurós hozzájárulási díjat, elintézték a helyhatósággal az engedélyt, s megszervezték a ceremóniát. A köveket általában ott, olyan lakóházak előtt helyezik el, ahol az állítólagos áldozat utolsó "békés" időszakát töltötte. A Népszabadság szerint "szép" hagyomány Berlinből indult, s a német városok mellett a "művész" Ausztriában, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Csehországban, Ukrajnában és Magyarországon helyezte el eddig a köveket. Több mint tízezret hatszáztíz településen. (Ami eddig legkevesebb 1 200 000 eurós bevételt jelent, tízezer táblával számolva. Nem rossz, nem rossz, mondaná Grün bácsi.)
"Most arról a szomorú hírről kell beszámolnunk, hogy eltűnt az első botlatókő. Erre a csúfságra a budapesti 12. kerületben került sor, a Greguss utca 9. előtt" - szomorkodik tovább a lap, megjegyezve, a "botlatókövet" három napja helyezték el.
Zoom
Utána
"Valaki kiásta, ami nem volt túlságosan könnyű feladat, s a kő helyét homokkal szórta be. Ott van most a járdán egy lyuk. Valakit zavart a Jobbik kerületi irodájának közelében ez a piciny műtárgy" - ejti meg a finom célzást a Népszabadság, s bár az eltérő kultúra ismeretében inkább a balliberálisok második kedvenc népcsoportja esélyes az elkövetői szerepre, természetesen az sem kizárható, hogy bizony, valakinek elege lett abból, hogy úton-útfélen holokausztozásba botlik. Mert meglehetősen sokan unjuk már. Nagyon.
(Kuruc.info - Nol nyomán)
Frissítés: Egyik kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a nyilván fölöttébb magyarbarát Metropol újságnak a "botlatókövezés" jelenti a kultúrát. Ez teszi ki ugyanis a szóban forgó rovat több mint 95%-át (a reklámon kívül):
Zoom