Január 1-jével létrehozza a kabinet a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottságot - közölte a Kormányszóvivői Iroda csütörtökön, arról is tájékoztatva, hogy a "holokauszt-túlélők" rendszeres "nyugdíj-kiegészítése" jövő január 1-jétől 50 százalékkal emelkedik.
A szóvivői iroda közleményében emlékeztetett, hogy 2014-ben lesz "a magyarországi vészkorszak legszörnyűbb fejezetének, a magyar zsidóság megsemmisítésének (!!!) 70. évfordulója". (De akkor kiknek járnak az újabb és újabb milliárdok, ha "megsemmisítették" a "magyar zsidóságot"? - az antiszemita szerk.)
A gyász és az emlékezés okán, a "tragikus 1944-es év megismertetésére", a magyarországi zsidó szervezetek javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztése alapján a kormány a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottság létrehozásáról döntött, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányít majd.
Zoom
Lázár a felvásárlók nagykövetével - őt érte az a megtiszteltetés, hogy még fényesebbre nyalhatja a seggüket
A testület tevékenységét 2013. január 1-jétől 2014. december 31-ig végzi. A kormány egyúttal felkéri a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete vezetőit, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnökét, Izrael Állam és az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetét, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, valamint a belügy-, a külügy-, az erőforrás-, a honvédelmi és a közigazgatási minisztert, hogy vegyen részt az emlékbizottság munkájában.
A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatott arról is, hogy a vonatkozó törvény alapján a több mint nyolcezer magyarországi "túlélő" rendszeres "nyugdíj-kiegészítésben" részesül, amelynek összegét a kabinet szerdai döntése értelmében 2013. január 1-jétől 50, majd 2014-ben további 50 százalékkal kíván megemelni.
"Magyarország kormánya tisztelettel és megbecsüléssel tekint a diktatúrák áldozataira, így a magyar holokauszt túlélőire is" - olvasható a közleményben.
(MTI nyomán)