A magyar válogatott a következő, Románia elleni hazai világbajnoki selejtezőmérkőzését zárt kapuk mögött köteles lejátszani március 22-én – így döntött a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága.
A FIFA illetékes testülete azért büntette meg súlyosan a magyar szövetséget, mert az augusztus 15-i Izrael elleni barátságos mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja "antiszemita rigmusokat kiabált, és sértő jelképeket mutatott fel".
A nemzetközi szövetség emellett 40 ezer svájci frankra is megbüntette az MLSZ-t.
A jelenleg csoportjában második magyar csapat március 22-én a budapesti Puskás Ferenc Stadionban fogadja a vele azonos pontszámmal álló, harmadik helyezett románokat.
Az augusztus 15-i meccsen a beszámolók szerint fütyültek és zsidóztak a magyar szurkolók a vendégek himnusza közben. A magyar labdarúgó-válogatott egyébként 1-1-es döntetlent játszott az izraeli csapattal a Puskás Ferenc Stadionban.
Frissítés: Zsidók jelentették fel a magyar szövetséget
A válogatott sajtófőnöke, Sztancsik Tamás megerősítette a hírt, egyúttal azt mondta, eltúlzottnak érzik a sokkoló büntetést, és fellebbeznek.
"A Magyar Labdarúgó Szövetség álláspontja szerint az, hogy a magyar válogatottnak egy barátságos meccsén történt eset miatt egy sorsdöntő, a legrangosabb nemzetközi sorozatba illeszkedő mérkőzésen kell letöltenie a kirótt büntetést, a pontos indoklás és határozat kézhezvétele előtt is túlzottnak és igazságtalannak tűnik." - áll a szövetség honlapján olvasható közleményben.
A FIFA közleménye szerint az európai rasszizmusellenes mozgalom (FARE), egy bécsi izraelita kör és egy harmadik társaság (Simon Wiesenthal Központ) jelentette fel a magyar szövetséget az augusztus 15-én játszott mérkőzésen történt incidens miatt.
Magyarország selejtező csoportjában a második helyen áll, a szintén kilenc pontos Románia a harmadik, a továbbjutást is jelentősen befolyásolhatja a márciusi meccs eredménye.
A FIFA egyidejűleg figyelmeztette a magyar szövetséget, ha még egyszer ilyen előfordul, akkor - figyelmeztetés nélkül is - pontlevonás lehet, végső esetben pedig kizárás.
"Nagyon sajnáljuk, hogy egy szurkolói csoport felelőtlen magatartása oda vezethet, hogy senki sem nézheti meg a meccset a helyszínen" - polkorrektkedett Sztancsik.
A magyar-románon telt ház, vagyis több mint 40 ezer néző is lehetett volna.
(MTI - Index nyomán)
Zoom
Kép forrása: http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/185776_4559305295711_163929771_n.jpg
2. frissítés: Vona Gábor javaslata:
Megjött a - sajnos várható - döntés. Hogy Izrael lobbija a sportdiplomáciában is világelső, egyértelművé vált ismét. Magyarország válogatottját megbüntették. A nemzeti tizenegy már jó ideje nem tud nagy világverseny közelébe jutni, most úgy tűnt, erre komoly esélyünk lehet. Vagy lehetett volna. A sorsdöntő román meccset azonban zárt kapuk mellett, üres stadionban kell megvívnunk.
Mi történt? A tavalyi Magyarország - Izrael barátságos focimeccsen a szurkolók egy része hátat fordított az izraeli himnusz alatt, sőt még bekiabálások is voltak. Most képzeljék el! Irgum-burgum.
Ilyen a foci világában nemzetközi meccseken nemcsak Izraellel, de bármelyik országgal megesik, ha idegenbe megy. Pláne, ha még népirtást is folytat. De még anélkül is. A foci, ha tetszik, ha nem, nem csupán sport, de egyben ritualizált politika is. Ahol a szurkolók véleményt mondanak. Nem egyszer keményet. Szóval megesik az ilyen mindenkivel, de egyedül Izrael az, akinél ezt azonnal szankcionálják. Ahogy azt egyszer már mondtam: Izrael egy szent tehén, akit kritizálni sem szabad, de aki bárkire bármikor ráürítheti a tehénlepényét. Neki mindent szabad, vele szemben semmit. Ez ma a világpolitika első számú játékszabálya.
Három dolgot fűznék hozzá:
1. Nem szabad feladni. Csak azért is! A válogatottat támogatni kell, és nekik is erősnek kell lenniük. Egy ország vár tőlük majd bravúrt. A román meccs mindig presztízs, de most a továbbjutás miatt is lényeges. A szurkolóknak, nekünk, magyar embereknek meg kell találni a módját, hogy a hangunk hallatsszon. Ötletem is van. Szervezzünk egy nagy demonstrációt a stadion mellé kivetítővel. Onnan szurkoljunk, hadd hallják a fiúk, hogy ott vagyunk velük. Ha megoldható, ha van néhány ezer ember, aki kijön, én is mozgósítom a pártomat. A kivetítő költségét a Jobbik vállalja.
2. Az egész ügy furcsa mód megint az ellenkező hatást fogja kiváltani. Ahogy a Gyöngyösi Márton-féle kijelentés utáni tüntetés is visszájára sült el, egyre többen kezdtek el gondolkodni, mi ez az egész Izrael-mánia, most is így lesz. Ezt előre borítékolom. Egyre több fociszerető ember fogja felkapni a fejét, hogy mi ez az egész? Miért kell Izraelt ennyire nagyon, ennyire átlátszó módon védeni? Nagyon kilóg a lóláb. És már a látszatra, a nagyvonalúságra sem tudnak ügyelni, csak mennek előre gyűlölettől habzó szájjal. Ez pedig egyre feltűnőbb.
3. Hajrá, Gyöngyösi Márton!
3. frissítés: A magyarok halálos ütést kaptak, Románia megszabadult a budapesti pokoltól, lehet majd rabolni
"Váratlan segítséget" kapott a román válogatott a Magyarország elleni budapesti "létfontosságú" mérkőzés előtt, amelyet a világbajnoki selejtezőben vív a két együttes - írta szerdán a Gazeta Sporturilor című román sportújság a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntését kommentálva, amely szerint a március 22-i találkozót zárt kapuk mögött játsszák Budapesten.
Jó hír a válogatott számára a FIFA döntése, és ha sikerül pontot rabolni Budapesten (jellemző, hogy ők még ezt is rabolják - a szerk.), akkor a román csapat pályázik a legnagyobb eséllyel a második hely megszerzésére - írta a lap.
A beszámoló kifejti, hogy a románok számára előnyösebb a selejtezőcsoport további programja Magyarországéhoz képest, de nagy érvágás a magyar együttes számára az is, hogy sérülés miatt Gera Zoltánt is nélkülözniük kell a március 22-i találkozón, miután kedden kiderült, hogy a 33 éves támadó keresztszalag-szakadást szenvedett.
Ciprian Marica, a román válogatott csatára, aki a német Schalke 04 együttesénél játszik, a lapnak azt mondta, jó, hogy a FIFA szigorú a rasszista megnyilvánulások esetében, de csúnya az a futball, amelyet nézők nélkül játszanak. A csatár szerint éppen az motiválta volna őket, ha Budapesten ellenségesen fogadta volna őket a közönség, de ennek ellenére "bármilyen körülmények között" nyerni akarnak - mondta a támadó.
A Pro Sport című sportújság szerint Románia "megszabadult a budapesti pokoltól" a FIFA döntése nyomán. Jenei Imre, a román és a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya a lapnak úgy nyilatkozott, minden bizonnyal nagy előnyt jelent a román válogatott számára a FIFA döntése. "Higgyék el, tudom miről beszélek, ismerem a magyar közönséget" - mondta Jenei Imre.
A Gandul című portál szerint "nagy esélyt kapott" a Victor Piturca által irányított válogatott. A sport.ro hírportál a FIFA döntését kommentálva úgy véli, hogy "halálos ütést" kapott a magyar csapat.
(MTI nyomán)