Lakossági fórumot tartottak szerda este a komlói polgármesteri hivatalban. A fórum résztvevői között közel félszáz volt bányász is megjelent, akik először csak kérdéseket tettek fel, ám amikor nem érezték kielégítőnek Polics József polgármester válaszait, kiabálni kezdtek.
„Adják vissza, amit elvettek! Egy éve tart az egyeztetés, de milyen eredménnyel? Próbálnak minket egymás ellen uszítani, mert ez a módszerük: oszd meg és uralkodj! Tőlünk mindent elvettek, ki hatalmazta fel erre? Amit tettek, az rablás!” – hangzott el többek között, miután a rokkantsági járadék ügye szerintük nem rendeződött. Aztán páran úgy döntöttek, ez „meddő vita”, és elhagyták a termet. Utánuk állt fel egy rokkant bányász (akitől szintén elvették a nyugdíját), ám nem az ajtó felé vette az irányt, hanem a polgármester asztalához ment, és arcon ütötte.
Ezután a bányászok kivonultak, majd elhagyták az épületet. A polgármester folytatta a közgyűlést, csak azt a kérdést tette fel a résztvevőknek, hogy most féltenie kell-e a családját is, meg a gyerekeit, illetve utalt arra, hogy valakik már az autóját is megrongálták.
A rokkant bányászok (mintegy harmincan) korábban felkeresték már a polgármestert, hogy kérdéseket tegyenek fel neki, de ő akkor nem tartózkodott a hivatalában. A volt bányászhoz, aki megütötte a polgármestert, azonnal kiérkeztek a rendőrök, és még az este gyanúsítottként hallgatták ki. Ellene büntetőeljárás indul.
Ruda Sándor, a Járadékos Bányászok Szakszervezetének elnöke később elnézést kért a polgármestertől és a megjelentektől. Mint mondta: "nem emberhez és nem bányászhoz méltó volt, ami történt." Hozzátette, köszönik, amit Polics József és Hoppál Péter országgyűlési képviselők eddig tettek az ügyükben, de nagyon sokan kiestek a kedvezményezettek közül, és ők el vannak keseredve. Tudomásuk szerint március 1-től újratárgyalás lesz, így remélik, hamarosan mindenki visszakaphatja a megélhetést jelentő juttatást.
(Bama)