Cigányoknak mutatták meg, milyenek a cellák, milyen a bezártság, mindezt bűnmegelőzési célzattal.
Több mint húsz "roma" várakozott bebocsátásra a pécsi börtön előtt pénteken délelőtt. Csoportokba verődve, izgatottan találgatták, mi fog várni rájuk odabent. Aztán az ajtó egyszer csak kinyílt, s a beléptetési procedúra után a különös, nőkből és férfiakból álló társaságot elnyelték a börtönfalak.
Esetükben azonban csak néhány órára. A meghökkentő túrát a nem kevésbé megdöbbentő elnevezésű, „Köcsögmentesítési Napok” keretében szervezték. A program atyja, Bogdán László, Cserdi - egyébként szintén cigánybűnöző - polgármestere adta ezt a nevet annak az előadássorozatnak, amit helyi és környékbeli cigányoknak szerveztek bűnmegelőzési célzattal.

A fajtársainak leendő lakhelyüket bemutató cigány polgármester 50 milliót lopott korábban
– Az volt a cél, hogy szembesítsük a cigányokat azzal, mi vár rájuk, ha bűnt követnek el. Bándy Kata meggyilkolása után határoztuk el, hogy megszervezzük az előadásokat és a börtönlátogatást, mert úgy éreztük, a társadalom ingerküszöbét sokan átlépik közülünk. (Nem mi mondtuk, hanem egy cigány - a szerk.) Azt akartuk elérni, hogy a résztvevők ne váljanak bűnözővé.
– Nemi aberráció, erőszak, öngyilkosság. Ez is várhat az elítéltekre, és erről kíméletlen őszinteséggel beszéltünk – mondta Kertész János nyugalmazott rendőr ezredes, aki maga is részt vett a börtönlátogatáson. Utóbbi egyébként ezúttal nem PR-esemény volt, vagyis a tényleges körülményekkel szembesültek a látogatók: a húszszemélyes, háromemeletes vaságyakkal berendezett zárkákkal, ahol huszonnégy órából huszonhármat töltenek a rabok. Ott alszanak, esznek, tisztálkodnak – élnek. Azt a napi egy órát pedig, amit nem odabent töltenek, a séta teszi ki, egy természetesen rácsokkal körülvett, meglepően kicsinek tetsző udvaron.
Azt is megnézhették a Cserdiből érkezettek, hogy azokat, akik valamilyen okból nem érdemelték ki, hogy társaikkal töltsék a végtelennek tűnő napokat, milyen körülmények között tartják fogva. Egy egészen kis helyiséget kell elképzelni, ahol csak egy vaságy, asztal és a WC a berendezés.
– Itt raboskodott Péntek László, Bándy Kata gyilkosa és Nyerges Zoltán is, aki megtámadta a pécsi polgármester lányát – derült ki az egyik zárkáról. Többen összerezzentek, és a sápadt arcok még sápadtabbá váltak - írja némi képzavarral élve a Bama.
– Én biz' Isten nem bírnám ki itt, ezerszer meggondolom ezután, mit csinálok – mondta már odakint az egyik résztvevő. S ezzel alighanem el is érte a célját a nem mindennapi „tárlatvezetés” - zárja naivan beszámolóját a megyei lap.
(Bama nyomán)
Kapcsolódó: