Több pontatlanság is szerepel abban az interjúban, amely szerint szocialista politikusok szivárogtatták ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét. A kiszivárogtatás állítólagos tanúja, Szabó Bálint egy olyan lakásról beszélt, ahonnan a tulajdonosa már 2004-ben elköltözött, és az általa emlegetett kutya sem élt már 2006-ban.

Eduardo Rózsa-Flores már 2004-ben eladta az Eötvös utcai lakását, és néhány hónappal később Szurdokpüspökibe költözött, így nem lehet igaz Szabó Bálint állítása, amely szerint 2006-ban az Eötvös utcai lakásában fogadott vezető MSZP-s politikusokat - állította az Origónak Rózsa-Flores egyik egykori barátja, aki a költözésnél is segédkezett.
Szerinte az interjúban említett Tito nevű németjuhász-rottweiler keverék sem élt akkor, már 2004-ben elpusztult. Szabó azt állította, hogy Titóra vigyázott, amíg a szocialista politikusok lejátszották Eduardónak a felvételt, amely Gyurcsány 2006 májusában elmondott balatonőszödi beszédéről készült.
A forrás azt állította, hogy Rózsa-Flores néhány hónappal az után, hogy elköltözött, el is adta a lakást. Így emlékezett erre az egyik akkori szomszédja is az Eötvös utcából, bár ő biztosra nem tudta megmondani, pontosan melyik évben adta el a lakást. Több dokumentum is alátámasztja, hogy Rózsa-Flores már 2004-ben elköltözött, a Kapu folyóiratban megjelent, 2004-es cikkeiben is többször említést tesz erről. Az interneten lekérhető földhivatali adatokból nem derül ki, kik voltak a lakás tulajdonosai.
Mindenbe belekóstolt Őszöd állítólagos tanúja
Megerőszakolták, pénzért toborzott cigányokat, és fiktív szervezetek létrehozásával is meggyanúsították - az őszödi beszédről "valló" Szabó Bálint 24 évesen egyszer már abbahagyta kalandos politikai karrierjét. A DK szóvivőjeként tért vissza, legutóbb az építőipari alvállalkozókért harcolt.
Fiatal kora ellenére meglehetősen kacifántos életpálya áll Szabó Bálint mögött, aki a Heti Válasznak azt állította, hogy tanúja volt az őszödi beszéd kiszivárogtatásának. Szabó jelenleg a Demokratikus Koalíció tagja, és korábban elég változatos körökben is megfordult.
Már 20 évesen a politika közelébe került, 2002-ben még a Fidesz támogatásával indult a polgármester-választáson a Vas megyei Csepregen. Pár százalékkal alulmaradt, de a képviselő-testületbe sikerült bejutnia.
Ahogy a Heti Válasznak adott interjújában is elmondta, fél évvel később Tóth Csaba jelenlegi MSZP-képviselő felhívta, majd Hagyó Miklós, valamint Tóbiás József jelenlegi frakcióigazgató társaságában meggyőzték, hogy legyen az ifjú szocialistákat tömörtő Fibisz (Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták) megyei vezetője.
Gyors bukás
2004 februárjában kizárták az MSZP-ből, mert helyi cigány vezetők szerint többedmagával pénzért toborzott új tagokat a pártba: fejenként 500-1000 forintot kínálva 400-500 cigányt kíséreltek meg beléptetni az MSZP-be. Szabó rágalmazás miatt a bírósághoz fordult, majd egy hónappal később azt állította, hogy az egyik tárgyalás után négy ismeretlen megtámadta, és megverte. Pár hónappal később a bíróság kimondta, nem történt rágalmazás.
Augusztusban Szabó újabb bírósági ügybe keveredett, magánokirat-hamisítással gyanúsították meg, ugyanis amiatt kezdtek ellene nyomozni, hogy több helyi Fibisz-szervezet valóságban vagy csak papíron alakult meg. Az ügy első számú gyanúsítottja Szabó volt, rajta kívül például Zuschlag Jánost is bűnsegédlettel gyanúsították. A nyomozást végül megszüntették, mert nem tudták bizonyítani, hogy magánokirat-hamisítás történt volna.
Országos hírnevét egy 2005-ben nyilvánosságra került levélnek köszönhette. Ebben ugyanis Tóth Csaba azt írta Hiller István akkori pártelnöknek, hogy 2004-ban Szabót nemcsak megverték, hanem meg is erőszakolták, amit egy MSZP-n belüli konfliktusra vezetett vissza. A kalandok folytatódtak, állítása szerint 2005-ben halálos fenyegetéseket kapott, mert a helyi MSZP belső harcairól tervezett sajtótájékoztatót tartani, de ettől végül elállt. Szintén országos hírnevét egyengette azzal, hogy az egyik rendezvényére fővendégként Bajor Imrét hívta meg, de miután a színész nem jelent meg, Szabó azt állította róla, hogy balesetet szenvedett az autópályán. Bajor a balesetéről a Heti Hetesben értesült.
Porszívóügynökből szóvivő
Végül 24 évesen, 2006-ban döntött úgy, hogy abbahagyja a pártpolitizálást. Ezt követően porszívóügynökként dolgozott, majd Szegedre került, ahol a "követeléskezelésben helyezkedett el", céget is alapított. Mint a Heti Válasznak nyilatkozta, olyan építőipari ügyekbe sodródott bele, amelyekben milliárdos kintlévőségekről volt szó.
A Szombathelyre bejegyzett, B&A Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. nevű cégét végül a cégbíróságnak kellett törölnie, mivel Szabó nem is reagált arra, hogy "állítsa helyre a cég törvényes működését". Ugyanígy a bíróságnak kellett felszámolnia a Jövőért nevű egyesületét, amelyre a Heti Válaszban is utal, és amelynek Eduardo Rózsa-Flores is a tagja volt.
2012-ben aztán már ismét feltűnt a pártpolitikában, a szegedi DK szóvivője lett. Nyilatkozataiból az tűnt ki, hogy kifejezetten büszke volt az MSZP-kormányzásra, azt is mondta például, hogy ami nyolc év alatt felépült, azt most lerombolja a kormánytöbbség. Szóvivői állásáról fél év után lemondott, és mint mondta, ezt követően a háttérből igyekszik segíteni a DK-t.
A szóvivőség után érdekvédőnek állt, kifizetetlen építőipari alvállalkozók képviselőjeként ment szembe a Demján Sándor által vezetett Arcadommal, amely Szabó állítása szerint több százmillióval tartozik az általa képviselt cégeknek. Májusban szintén ő állt azoknak az alvállalkozóknak az élére, akik a Szeviép ellen tüntettek a kintlévőségeik miatt.
Bár a Heti Válasznak azt mondta, hogy a DK-nál csak mezei tagdíjfizető, nemcsak korábbi szóvivősége árulkodik arról, hogy ennél valamivel komolyabb szerepe lehet, hanem az is, hogy Gyurcsány idei évértékelőjénél ő konferálta fel a pártelnököt.
Szabó Bálint újabban nem veszi fel a telefont.
(Origó nyomán)
A korábbi hír: "Katalin, Imre és Ferenc szivárogtatta ki az őszödi beszédet"
Egy férfi a Heti Válasznak azt mondta, ott volt, amikor a pártvezetők átadták a felvételt Rózsa-Flores Eduardónak, aki eljuttathatta a sajtónak.
Az ügy "koronatanújának" a Heti Válaszban megjelent szavai alapján hat MSZP-s politikusra szűkíthető, hogy ki szivárogtathatta ki Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét. Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) tagja a hetilapnak azt mondta, jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, akiről a lap szerint régóta pletykálják, hogy 2006 szeptemberében ő juttatta el a Gyurcsány-beszédet tartalmazó felvételt a sajtónak. Szabó Bálint közölte: hallotta azt is, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket mondott: Katalin, Imre és Ferenc.
A Heti Válasz megkereste a hat lehetséges érintettet, aki 2006 nyarán legalább megyei szintű MSZP-vezető, kormánytényező vagy közjogi méltóság volt. Azt kérdezte a hetilap, ismerték-e, illetve találkoztak-e Rózsa-Flores Eduardóval 2005 és 2009 között. Az írás szerint Szili Katalin egykori házelnök, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter és Baja Ferenc korábbi államtitkár "felháborodva tagadta" a kapcsolatot. Juhász Ferenc volt honvédelmi és Szabó Imre korábbi környezetvédelmi miniszter tömör "nem" válaszokat küldött, Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés volt elnöke a lapzártáig nem jelzett vissza.
Szabó Bálint az interjúban azt mondta, jó barátja volt Rózsa-Flores Eduardónak, akit 2009 áprilisában máig vitatott módon kommandósok agyonlőttek Bolíviában. Szavai szerint Rózsa-Flores "szerette magát bebiztosítani egy-egy koronatanúval", az sem volt véletlen, hogy ő a tanúja lehetett az említett találkozónak. "Az egyik biztosíték én voltam. Hamarosan talán kiderül, Eduardo másképp is dokumentálta-e a találkozót" - fűzte hozzá.
Azt is mondta, nem az ő feladata megnevezni az érintetteket, ezért nem árulja el vezetéknevüket, azt szeretné, ha ők maguk "szórnának hamut a fejükre". Amit tud, idén februárban elmondta Gyurcsány Ferencnek, aki úgy reagált: a történet "nagyfokú azonosságot mutat" azzal, ami az ő fejében van. Elmondása szerint ezután döntött úgy, hogy már nincs "titoktartási kötelezettsége". Hozzátette ugyanakkor, ő sem érti, Gyurcsány eddig miért nem hozakodott elő a történettel.
"Az MSZP eddigi legnagyobb árulásának vagyok az egyetlen élő tanúja - ráadásul 2004-ben engem is elárult a párt; tudom, milyen érzés, ha valakit a társai szolgáltatnak ki" - mondta a Heti Válasznak Szabó Bálint, aki a Fiatal Baloldal Vas megyei elnöke volt korábban. Ez idő alatt az ügyészség illegális tagtoborzás miatt indított eljárást, az ügyben Szabót is gyanúba fogták, de bizonyítékot nem találtak ellene. Az MSZP végül feloszlatta megyei szervezetét, Szabó Bálint pedig évekre kivonult a politikából, mígnem a DK rendezvényeinek műsorvezetőjeként tűnt fel újra.
Arra a kérdésre, biztos-e abban, hogy a három MSZP-s politikus vitte el az őszödi beszédet tartalmazó felvételt Rózsa-Floresnek, és nem ő zsarolta meg a szocialistákat a hanganyaggal, elmondta: a nyomozás kizárta, hogy kívülről lehallgatták a frakcióülés helyszínét. Majd azt is hozzátette, a három politikusnak "köztudomásúan nem fájt volna, ha mielőbb lehullik Gyurcsány feje", így ők lettek volna az utolsók, akiket ebben az ügyben zsarolni lehetett volna.
"De talán nem is kell ezer százalékig biztosnak lennem abban, hogy hárman hozták a felvételt; ami biztos, hogy volt három MSZP-felsővezető, aki tudta, létezik egy felvétel, amellyel - politikai értelemben - ki lehet nyírni Gyurcsányt. És hagyták" - fogalmazott.
(MTI)