Életének 81. évében meghalt Horn Gyula volt szocialista miniszterelnök - adta hírül az MTI szerdán 18 óra előtt.

Az 1932. július 5-én Budapesten született Horn Gyula 1954-ben lépett be a Magyar Dolgozók Pártjába (MDP), az 1956 után Magyar Szocialista Munkáspárttá (MSZMP) alakult pártnak szintén tagja volt. 1954-től a Pénzügyminisztériumban, 1959-től a Külügyminisztériumban dolgozott, 1969-től az MSZMP Központi Bizottságánál dolgozott.
Az 1956-os forradalom idején állítása szerint nemzetőr volt, de decembertől 1957 júniusáig az újjáalakuló állampárt, az MSZMP karhatalmánál volt állományban. Akkori szerepe élete végéig "vitatott maradt".
Horn Gyula 1989-ben a Németh Miklós vezette kormányban külügyminiszteri posztot vállalt, 1989. június 27-én Alois Mock osztrák külügyminiszterrel együtt jelképesen átvágták a "vasfüggönyt".
1989-ben a Magyar Szocialista Párt (MSZP) egyik alapítója volt, 1990-től az MSZP elnökségének tagja, majd a párt elnöke lett.
A párt vezetőjeként a "harmadik magyar köztársaság" harmadik miniszterelnöke volt 1994 és 1998 között. Miniszterelnöksége alatt fogadták el az igen komoly megszorításokat jelentő úgynevezett "Bokros-csomagot".
1998-ban az MSZP elvesztette a országgyűlési választásokat, ő az országos lista vezetőjeként szerzett ismét országgyűlési mandátumot. A választási vereséget követően 1998 szeptemberében, az MSZP VI. kongresszusán lemondott pártelnöki tisztéről.
1990-1995 között, öt éven át volt tagja a Svéd Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) Igazgató Tanácsának. 1996-tól 2003-ig a Szocialista Internacionálé alelnökeként tevékenykedett.
Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök 2002-ben az európai uniós ügyekben illetékes különmegbízottjának nevezte ki őt. A 2004-es európai parlamenti választások során az MSZP listájának 2. helyén szerepelt, de már a szavazást megelőzően bejelentette, hogy magát a képviselőséget nem vállalja.
Az Orbán-kormány, melynek köszönhetően éveken át luxuskörülmények között döglődhetett a mi adónkból, "megrendüléssel értesült" arról, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Horn Gyula. A kormány részvétét és együttérzését fejezte ki az elhunyt családjának.
A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja is részvétét fejezte ki Horn Gyula családjának, valamint az MSZP vezetőinek és tagjainak, hiszen "Horn Gyula nem csak Magyarország miniszterelnöke, hanem a szocialista párt meghatározó személyisége is volt".
Zoom
Frissítés: "Nemzetközi hírű államférfi halála"
Horn Gyula temetéséről a család kívánságai szerint intézkedik az illetékes temetési bizottság - nyilatkozta szerdán az MTI érdeklődésére a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke.
Radnainé Fogarasi Katalin elmondta, hogy már beszélt Horn Gyula lányával, akivel később találkozik, hogy egyeztessék a kegyeleti eljárás részleteit.
Közlése szerint, hasonló körülmények között, "ismert államférfi" halála esetén ad-hoc jellegű bizottság jön létre állami szervek, a többi között a Miniszterelnökség, a Külügyminisztérium és a temetkezési intézet képviselőinek részvételével.
A testület dönt az eljárás módjáról, úgy hogy eközben maximálisan figyelembe veszik az érintett család kívánságait.
Mivel Horn Gyula személyében "nemzetközi hírű államférfi" hunyt el, így várhatóan külföldi politikusok is le kívánják róni kegyeletüket a volt miniszterelnök sírjánál. Különösen német vendégekre számítanak a szertartáson - tette hozzá.
Ez azt jelenti, hogy bizonyos időt igénybe vesz a temetés megszervezése - mondta Radnainé Fogarasi Katalin.
2. frissítés: Megrendült a KDNP is
Elvtársai természetesen egekig magasztalják: Mesterházy Attila szerint a modern magyar baloldal legmeghatározóbb elnökét, Magyarország egyik legsikeresebb miniszterelnökét, Európa pedig a rendszerváltás egyik legnagyobb hatású alakítóját veszítette el, Gyurcsány a legellentmondásosabbnak és a legtehetségesebbnek nevezte a vén kommunistát.
Közben megrendült a KDNP is: A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megrendüléssel értesült Horn Gyula volt miniszterelnök haláláról - közölte a párt szerdán az MTI-vel. A párt részvétét nyilvánítja a gyászoló családnak, és osztozik a szocialista politikust gyászolók fájdalmában - írták.
(MTI nyomán)
Korábbi cikkeink: