Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról a magyarországi "leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket" az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 19 budapesti nagykövetség. A 18. Budapest Pride fesztivál a budapesti Toldi moziban kezdődött vasárnap este, a közszeméremsértő felvonulást szombaton tartják.
Az osztrák, ausztrál, belga, dán, francia, finn, német, ír, izraeli, holland, horvát, norvég, olasz, portugál, svéd, svájci, szlovén, brit és az amerikai nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége juttatta el kedden a sajtóhoz. (Izrael persze kivétel a liberálisok között, ők csak másokra szeretik azt ráerőltetni - a szerk.)
A külképviseletek azt írták: támogatják az "LMBT-közösségek jogát", hogy békésen és törvényes keretek között fejezhessék ki magukat. Az emberi jogok tiszteletben tartása - az igazságosság, az egyenlőség, a kirekesztés elutasítása és a véleménynyilvánítás szabadsága -, valamint a jogállamiság a demokratikus államok alapja – emelték ki. Emlékeztettek: az emberi jogok nemzetközi szabályozása is azon alapul, hogy minden embert szabadság és egyenlő jogok illetnek meg, mint azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja.
A külképviseletek üdvözölték a magyar kormány elkötelezettségét e jogok támogatása mellett és azt, hogy 2011 júniusában Magyarország támogatta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a szexuális orientációról és a nemi identitásról szóló határozatát – írták a közleményben.
Az állásfoglalásban közölték: remélhetőleg a magyar emberek "tiszteletet tanúsítanak a rendezvény iránt", és a magyar hatóságok megakadályozzák, hogy "szélsőséges nézeteket vallók megzavarják az eseményt".
(MTI nyomán)