Államtitkári fizetés, szolgálati autó és sofőr is jár néhány miniszterelnöki tanácsadónak, mások viszont társadalmi munkában látják el a feladatukat - derül ki egy képviselői kérdésre adott válaszból. A legtöbbe a Washingtonba repkedő Fellegi Tamás kerül, de Szőcs Gézát és Hegedűs Zsuzsát is állami autó szállítja. Révész Máriusz ellenben nem kap külön díjazást azért, hogy tanácsokkal látja el a kormányfőt.
Tizenegy miniszterelnöki megbízott és két miniszterelnöki biztos segíti Orbán Viktor kormányfő munkáját, akiknek díjazása havonta majdnem kilencmillió forintba kerül – derül ki abból a válaszlevélből, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes küldött Lamperth Mónika szocialista képviselő írásbeli kérdésére. A megbízottak és biztosok közül négyen kaptak szolgálati autót, kettőhöz sofőr is jár.
A legtöbbet, havi kétmillió-százötvenezer forintot Fellegi Tamás korábbi miniszter kapja, aki az Egyesült Államokban létrehozott magyar alapítvány előkészítésén dolgozik. Ő lett ugyanis a kormány határozata alapján, 15 millió dollár alapító tőkével létrejött „The Hungary Initiatives Foundation” (A Magyarország Kezdeményezés Alapítvány) ügyvezető igazgatója. Fellegi díjazása a válaszlevél szerint magában foglalja a költségeire biztosított átalányt is.
Államtitkári fizetést, vagyis havi 997 200 forintot kap a két miniszterelnöki biztos: Giró-Szász András kormányszóvivő (neki mobiltelefon és autó is jár, igaz, sofőr nélkül), illetve Halas Tibor, aki a kormányzati döntések végrehajtásának ellenőrzéséért felelős. Szintén államtitkári juttatást kap Szőcs Géza korábbi kulturális államtitkár, jelenleg kulturális főtanácsadó, illetve Hegedűs Zsuzsa, aki társadalmi felzárkózási ügyekben ad tanácsokat a kormányfőnek. Mindkettőjüknek jár szolgálati autó (Audi A6) és sofőr is.
Államtitkári fizetésért ad tanácsokat a nyugati magyarságról, civil és jótékonysági szervezetekről és az ezekkel kapcsolatos médiaügyekről Félegyházy Meggyes Jenő, 1956-os emigráns és egykori denveri tiszteletbeli főkonzul.
Havi 600 ezer forintot kap Granasztói György, aki a kitüntetésekért, nemzeti szimbólumokért felelős, illetve a Magyar Corvin-lánc Irodát vezeti. Ugyanennyit keres Kerényi Imre színházi rendező, aki „a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás” megalapozásán dolgozik. Eredetileg csak 375 ezer volt a díjazása, de június 1-től megemelték a járandóságát, mely annyira jó munkát végez, hogy megérdemli... Szolgálati autóként Kerényi egy VW Passatot kapott, igaz, sofőr nélkül. Havi 600 ezerért ad társadalomelméleti tanácsokat Tellér Gyula egykori SZDSZ-es képviselő.
Külön díjazás nélkül végzi a munkáját Molnár Ágnes korábbi államtitkár, fejlesztéspolitikai főtanácsadó, Révész Máriusz országgyűlési képviselő, családügyi megbízott és Vince P. Márton Normafa-ügyi tanácsadó. A válaszlevél szerint június 30-án lejárt a megbízatása Kasó Attilának, aki a magyarországi bányák újranyitásáért volt felelős, és aki csak egy telefont, illetve havi 88 ezer forint lakhatási költségtérítést kapott.
(HVG nyomán)