"Nem kellene a kormányból eltávolítani azt, aki ügynök volt?" - kérdezte volna Novák Előd Orbán Viktortól, de csak annyit mondhatott ki, hogy "az egykori ügynök Martonyi János, Marosvásárhelyi fedőnéven", az ülést vezető Lezsák Sándor megvonta tőle a szót, majd hebegve-habogva próbálta megindokolni, hogy miért volt erre szükség.
A kormányfő pedig egy nyilván "pártatlan és független" bíróság döntését idézte, mely a besúgónak adott igazat egy sajtóper során.
Pedig a tények és dokumentumok magukért beszélnek. Idézet egy korábbi cikkünkből:
Martonyi János (1944. április 5., Kolozsvár, Ránky Rózsa) szegedi jogi tanulmányai (1962-67) után, ügyvédjelöltként került kapcsolatba a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság állambiztonsági osztályának beosztottjával, dr. Jójárt István rendőr őrnaggyal. Együttműködésüket Lichtenstein József rendőr őrnagy alosztályvezető irányította.

A "Magasdi", majd "Marosvásárhelyi" fedőnéven dolgozni kezdő Martonyi 1968. január 5-én adta első jelentését a BM. III/II-es csoportfőnökség (kémelhárítás) 8. osztálya (közgazdasági, külkereskedelmi és idegenforgalmi elhárítás) igénye szerint. 1969 januárjában informátorként már pénzjutalmat kapott. Az ÁBTL 6-os karton katalógusában fellelhető állambiztonsági nyilvántartó kartonját csak 1970. április 16-án töltötték ki. Kapcsolattartó tisztjeinek nevét 1986. október 22-vel bezárólag olvashatatlanná tették, de kivehetően az első név dr. Jójárt István r. őrnagyé. 1969 tavaszán, amikor Martonyi végleg Budapestre költözik, átadják a hírszerzésnek, a III/I-nek, amelynek hírigényére és elvárásaira korábban már kioktatták. A hírszerzés 1990 utáni utódszerve, az Információs Hivatal 2002. szeptember 4-én aláírásával és pecsétjével igazolta, hogy Martonyi állambiztonsági nyilvántartó kartonja hiteles.
Zoom
Ezen nyilvántartó karton szerint 1989. június 15-én személyi anyagát, "B" és munka dossziéit átadták a III/II-8 osztálynak. A kémelhárítás jogutódja, az 1990. február 14-én megalakult Nemzetbiztonsági Hivatal gépi nyilvántartásának mágnesszalagján (!) a "Magasdi" fedőnevű Martonyi János 1989. augusztus 3-től 04-es kóddal szerepel, ami azt jelenti, hogy "élő hálózat", tehát feltehetően további szolgálatokat vállalt az újonnan létrejött polgári titkosszolgálatoknál. A mágnesszalagról kinyomtatott adatlapját itt közöljük. (Ha valaki nem tudja, mi az a "Fonetika", ne kezdjen nyelvészeti találgatásba, így jelölték azt, hogy hol kell keresni Martonyit a nyilvántartásban, nem az "M" betűnél, ahogy civil észjárással gondolnánk, hanem a fonetikai kód szerinti egészen más helyen, például az "R" betűnél.

Bővebben, további információkkal itt.
Novák Előd azonnali kérdése, Lezsák cenzúrája és Orbán válasza pedig alább tekinthető meg:
Balczó Zoltán ügyrendi javaslata: szabályozzák az ügynök szó használatát! - Ha Medgyessy esetében szabad volt, Martonyi esetében miért tilos?
(Kuruc.info)