A Belügyminisztérium szerint "nemtelen politikai támadások" érték a rendőrséget annak kapcsán, hogy az ároktői banda két tagja megszökött a házi őrizetből.
Hangsúlyozták: a rendőrség a bíróság határozatait hajtja végre. A Fővárosi Törvényszék 2013. április 22-én kelt végzése azt tartalmazta, hogy három vádlottat az előzetes letartóztatásból házi őrizet alá kell helyezni. A végzést hozó Cserni János bíró nem rendelkezett a házi őrizet végrehajtásának módjáról.
Mind az illetékes rendőrkapitányság vezetője, mind a mezőcsáti rendőrőrs parancsnoka telefonon kért útmutatást a bírótól a házi őrizet végrehajtásának elvárásairól. Miután a rendőrség sem szóbeli, sem írásbeli utasítást a folyamatos őrzésre nem kapott, a rendőrség a házi őrizet általános szabályainak megfelelően járt el úgynevezett visszatérő őrzéssel. A kiemelten veszélyes személyekre való tekintettel ezt napi hét alkalommal tették meg, figyelembe véve azt a jogszabályi korlátot, hogy a rendőrség a házi őrizet végrehajtása során a szükséges mértéken túl törvényes ok nélkül "nem zavarhatja a terhelt magánéletét" - hangsúlyozta a BM.
Közölték azt is: a szaktárca az áprilisi bírói döntés után soron kívüli jogszabály-módosítást kezdeményezett az ilyen esetek elkerülése érdekében, amely a bírósági ügyek jelentős gyorsítását célozza. Ennek köszönhetően szeptember 1-jétől a hasonló esetekben, a házi őrizetben kötelező az elektronikus lábbilincs használata - emlékeztettek.
A rendőrség a honlapján szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az idős emberek sérelmére elkövetett rablógyilkosságokkal vádolt ároktői cigánybanda két tagja, fogolyszökés miatt indult eljárás a 26 éves Rostás Henrik és az 51 éves Rostás Elemér ellen. Az Együtt-PM és a Jobbik a történtek kapcsán az igazságügyi és a belügyi tárca vezetőjének felelősségét is felvetette.
(MTI nyomán)