Öntözőrendszereket és vetőmagcsomagokat kaptak "hátrányos helyzetű" családok a baranyai Egyházasharasztiban. Az izraeli cégek és a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományait Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete és Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó, az alapítvány kuratóriumi elnöke adta át csütörtökön.
Zoom
A négy csöpögtető öntözőrendszer – amely a hagyományos öntözéshez szükséges víznek csupán a felét, harmadát használja fel – és a harmincnégy család egész éves zöldségfogyasztását biztosító vetőmagcsomag a mintegy 330 lelkes dél-baranyai község legrászorultabb lakóinál jelent segítséget a háztáji gazdálkodásban.
Ilan Mor hangsúlyozta: Izrael kis ország, de a korszerű öntözőrendszereknek köszönhetően nagynak számít a vízgazdálkodás és a földművelés tekintetében. Izrael e téren szeretné megmutatni "segítőkészségét" Magyarországnak. "A barátság akkor méretik meg, amikor a barátunknak szüksége van valamire" – mondta, hozzátéve: azért érkezett Egyházasharasztiba, hogy a magyar kormánnyal együtt segítsen a településen. A nagykövet további öntözőrendszerek felszerelését is ígérte. Az önzetlen adakozó kitért arra is, hogy a szegénység és az éhezés ellen a világ minden országának fel kell lépnie, mert "lehetetlen, hogy gyermekek úgy fekszenek le esténként, hogy nem laktak jól".

Vida Dezső, Egyházasharaszti polgármestere kiemelte: az adomány nagy segítséget jelent a településen élőknek, akiknek jelentős része munkanélküli és szerény körülmények között él. Hangsúlyozta: a környéken a gazdálkodás jelenti az első számú megélhetést.
Magyarországon van jövője a háztáji gazdálkodásnak, mert annak révén lehetőség van minőségi áruk előállítására – jelentette ki Hegedűs Zsuzsa. Kiemelte: a vetőmagcsomagok egy teljes évre biztosítják a családok zöldségfogyasztását. Van miért felkelni, dolgozni, ráadásul a megtermelt zöldségből értékesíteni is lehet – jegyezte meg Orbán múmiája.
(Kossuth Rádió - Bama nyomán)