Steiner Pál arra "kéri" Bölcskei Gusztávot, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökét és Szabó Istvánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület vezetőjét, tegyenek meg mindent, hogy eltávolítsák Horthy Miklós kormányzó vasárnap felavatott mellszobrát a budapesti Szabadság téri református templom elől. Az MSZP-s politikus erről szóló, a két egyházi vezetőnek külön-külön címzett, azonos tartalmú nyílt levelét a párt sajtóosztálya hétfőn juttatta el az MTI-nek.

Az V. kerület volt polgármestere szerint a szobor "sérti a belvárosi és az ország valamennyi demokratájának méltóságát, annak felavatása felháborodást keltett". Steiner azt is közölte, hogy az MSZP-frakció a kerületi képviselő-testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a törvénysértés megszüntetése és a felelősség megállapítása érdekében.
Steiner Pál a levelében azt írta, hogy a Szabadság téri templomban teljesít szolgálatot ifjabb Hegedűs Loránt lelkész, akinek "nevéhez és tevékenységéhez számos szélsőséges, antiszemita megnyilvánulás köthető". A szocialista politikus döbbenetesnek nevezte, hogy "a református hit templomában hirdethette nézeteit a Jobbik-frakció azon képviselője, aki fasiszta elődeihez méltóan újra listázni akarja zsidó származású honfitársainkat, igaz - egyenlőre (sic!) - csak a kormánytagokat és országgyűlési képviselőket".
Az MSZP-s képviselő közölte, nem lepte meg, hogy a hivatalban lévő polgármester tiltakozott a "provokáció" ellen, miközben szerinte a Rogán Antal által irányított, az ügyben illetékes hatóságok segítettek abban, hogy - "nagy valószínűséggel törvénysértő módon" - elhelyezzék "a nácikkal együttműködő bűnös diktátor szobrát".
Steiner Pál azt írta, meggyőződése, hogy "ez a provokáció és törvénysértés" Bölcskei Gusztáv, illetve Szabó István tudta és jóváhagyása nélkül történhetett meg. A magyargyűlölő politikus "az egyház önállóságának és függetlenségének tiszteletben tartása mellett" azt is megkérdezte: "meddig szórhatja a gyűlölet magvait ifj. Hegedűs Loránt lelkész úr a belvárosi református templomban?"
Frissítés: Rogán Kádárhoz hasonlította Horthyt
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője soha nem értett egyet azzal, hogy Horthy Miklós egykori kormányzónak szobra legyen. Az "se neki, se Kádár Jánosnak nem jár" - mondta Rogán Antal hétfőn újságírók előtt.

Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre kifejtette: belvárosi polgármesterként az elmúlt években mindig is következetes volt abban, hogy közterületen - vagyis ahol az önkormányzatnak illetékessége van - nem lehetett ilyen szobrot felállítani. A Horthy-szobrot azonban egy magánterületen helyezték el - tette hozzá. Ahogyan vasárnapi közleményében, úgy a hétfői tájékoztatón is provokációnak minősítette az eseményeket a frakcióvezető. Ezt azzal magyarázta, hogy nincs szó új szoborról, az ugyanis már több éve a templomban volt, "most annyi történt, hogy kihozták (...), amit nyilvánvalóan provokatív szándékkal tettek meg".
(MTI nyomán, kép: Alfahír)
2. frissítés: Steiner ma fel is szólalt az ügyben, kiderült, melyik volt a magyar nép legsötétebb korszaka - Rétvári felidézte, miként harcol a Fidesz az antiszemitizmus és a "szélsőjobboldali elemek" ellen, majd azt mondta, hogy "a Jobbik ténykedése nagyon káros" - Gyöngyösi szerint a Jobbik nem antiszemita párt:
3. frissítés: ifj. Hegedűs Loránt határozott állásfoglalást kér a magyar református egyházi vezetéstől
Alább olvasható a közleménye:
A Hazatérés Temploma nevében feljelentést teszek azon önmagukból kivetkezett - vagy épp önmagukat adó - embertársaink ellen, akik a tegnapi napon, 2013. november 3-án, keresztyén hitünket és magyarságunkat gyalázó, valamint híveinket - személy szerint engem és családomat is - fenyegető fellépésükkel megzavarták templomunk alapkőletétele 75. évfordulóján tartott ünnepi hálaadó istentiszteletünket.
Gyülekezetem nevében hasonlóképp feljelentem Steiner Pál "szocialista" országgyűlési képviselőt rágalmazásért és becsületsértésért, mert miközben mi ezen alkalommal megemlékeztünk a vészkorszak áldozatairól is, aközben ő antiszemitának bélyegezte Krisztus Földi Testének szerves részét, a Budapest Szabadság téri Szent Eklézsiát.
Egyházközségem nevében szintúgy feljelentéssel vagyok kénytelen élni Rétvári Bence kereszténydemokrata (!) államtitkárral szemben jó hírnevünk megsértéséért, mivel szerinte ünnepi úrnapi istentiszteletünk meghirdetése a széles nyilvánosság előtt provokáció volt.
Végezetül felhívással fordulok Magyar Testvéreimhez, hogy segítsenek megvédeni a Hazatérés Templomát a megtestesült óemberi indulat vad törzsi soviniszta hisztériájától. A személyemet és családomat érő fenyegetések miatt az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordulok, tekintettel arra, hogy feleségem országgyűlési képviselő és az Országgyűlés jegyzője.
Tisztelettel kérem a magyar református egyházi vezetést, határozott állásfoglalásával védje meg a nemtelen támadásoktól templomunkat és gyülekezetünket.
Ifj. Hegedűs Loránt
4. frissítés: Lázár is "provokációról" hazudozik
A Miniszterelnökséget vezető államtitkár magánvéleménye szerint a szoboravatás "politikai provokáció" volt, de a Horthy-korszakot a történészeknek kell megítélniük.
A Horthy-szobor felavatása egy párt által támogatott kezdeményezés volt, így a kormány hivatalosan nem foglal állást róla, azt a kormánypártok már megtették - mondta hétfőn a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Lázár János egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva beszélt erről.
Kijelentette, az antiszemitizmus és a rasszizmus megfékezése a világon mindenütt probléma. Azt teljes egészében nem lehet felszámolni, viszont sokat lehet tenni annak érdekében, hogy a felnövekvő generációk elvessék azt.
A vasárnapi, budapesti szoboravatásról szólva személyes véleményeként hangsúlyozta: minden ehhez hasonló "politikai provokáció" árt a kérdés megítélésének. Mint mondta, ő sem rendelkezik azzal a tudással, amellyel biztonságosan megítélheti a korszakot. Abban szerinte "jó néhány vállalhatatlan és vállalható dolog is volt". Előbbihez sorolta például a teljes 1944-es esztendőt, míg a vállalhatónak és folytatandónak az Országos Társadalombiztosítási Intézet megszervezését.
Korábban írtuk: