"Sikeres volt a magyar külpolitika az elmúlt évben, mert minden fontosabb területen előrelépést ért el a diplomácia, és a Magyarországgal szembeni támadásokat döntő részben sikerült elhárítani" - mondta Martonyi János külügyminiszter az MTI-nek adott interjújában.
Zoom
Az a "sikeres külpolitika", hogy minden ellenségünknek benyalnak prosztatáig
A tárcavezető azt állította: "az év legnagyobb sikerét" a Közép-Európa-politikában, a szélesebb értelemben vett szomszédságpolitikában érték el, "eredményesen erősítették tovább Közép-Európát". Magyarország idén tölti be a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) elnöki posztját, valamint júliustól egy éven át a visegrádi csoport élén is áll, vagyis "közép-európai év van a magyar diplomáciában".
A külügyminiszter kijelentette: a "szomszédos országokkal" (értsd: a hazánk különböző részeit megszállás alatt tartó, s az ezeken a területeken élő magyarokat jogaiktól megfosztó rablóállamok - a szerk.; további megjegyzéseink zárójelben) vannak viták, és ezeket "nem söpörjük a szőnyeg alá". Úgy fogalmazott, hogy a "szomszédos országokkal" kialakított viszony "változó", nagyban függ például attól, hogy az adott országban milyen kormány van. (Újabb hazugság, a magyarellenesség ugyanis minden "trianoni utódállam" politikájának alapja, s ugyanúgy jellemzi ez mindegyik ottani kormányt, mint ahogy a töketlenség és a beszariság a hazai kormányokat, legyen az az MSZP-é vagy Fideszé.)
Azt mondta, 2013-ban a legkedvezőbben Szerbiával alakultak a kapcsolatok, "főként nemzetpolitikai szempontból", és "Szlovákia" esetében is sok eredményt értek el a gazdasági együttműködésben vagy a határátkelők megnyitásával. Azonban az állampolgárság szabályozásával kapcsolatban "nem sikerült előrelépni" (magyarul továbbra is üldözik az állampolgárságukat visszakérőket, a kormány pedig semmit nem tesz a védelmükben, a tótok által meghurcolt - mégis egy tóthoz feleségül menő - Malina Hedvig számára is az volt a "megoldás", hogy Győrbe költözött.)
"Nyitott kérdés" még a magyar iskolák számát csökkentő új szlovák közoktatási törvény ügye (magyarul: egyszerűen megszavazták a kis - azaz többségükben magyar - iskolák bezárását), másként látják a kollektív jogokat a két országban (tehát itt Orbán szlovák házat avat Ficóval, ott pedig azt mondják, hogy a magyaroknak kuss legyen), és "a Benes-dekrétumok helyzetére is keresik még a megoldást" (ez pedig azt jelenti, hogy miközben a "magyar fél" rendszeresen benyal a tótoknak, azok mindig a képükbe vágják, hogy szó sem lehet a magyarellenes dekrétumok eltörléséről. További "sikerekért" lásd ezt a két beszámolót: "Meddig tűrjük?" - Beszámolók a felvidéki magyarellenességről)
Martonyi ezúttal is elismételte az eddigi "demokratikus" kormányok egyik legnagyobb hazugságát: "a magyar nemzetpolitikai célok akkor valósíthatók meg, ha a lehető legjobb együttműködést alakítja ki Magyarország a szomszédaival", és hozzátett egy újabb képtelenséget: "ezt segíti a közép-európaiság gondolata"...
Az Európai Unióról szólva a tárcavezető elmondta: "kedvező fordulat" volt az idén a következő többéves költségvetés elfogadása. Magyarország nettó pozíciója, vagyis a befizetések és a támogatások egyenlege alapján a második helyen áll a tagállamok között, összesen 25 milliárd, vagyis fejenként 2500 euró jut az országnak. (Csak arról nem szól, mit fizettünk be eddig akár pénz, akár az ország szétrablása, azaz elprivatizálása formájában.)
Ugyancsak üdvözölte, hogy a bővítési fáradtság ellenére folytatódik az EU bővítése, hiszen ez a magyar diplomácia célja is. "Nagy siker" Horvátország uniós csatlakozása (örvendezzünk tehát, hogy ők is elindultak a lejtőn), és az, hogy Szerbia januárban megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat (anélkül, hogy kikényszerítették volna a tényleges autonómiát a délvidéki magyarságnak). "Magyarország érdeke az EU bővítése nyugat-balkáni országokkal" - szól a mantra.
A külügyminiszter a keleti nyitással (aminek égisze alatt, miután az ötletet és a kifejezést ellopták a Jobbiktól, Szijjártó és a többi balfék semmit sem ért el) kapcsolatban kifejtette: "Magyarország a világ egyik legnyitottabb gazdasága, így érdeke a nyitott világgazdaság, a szabadkereskedelem". Megjegyezte: "a keleti nyitás sikerét jelzik" a magas szintű látogatások is. Budapesten járt a vietnami, az indonéz és a szingapúri államfő, és Orbán Viktor miniszterelnök Japánba és Indiába látogatott. (Ez valóban hatalmas siker...)
A bilderberges külügyminiszter így ideologizálta meg a diplomáciai semmittevést: "a magyar diplomácia álláspontja világos, tiszteletben tartjuk mindenki véleményét, de az igazunkat minden fórumon megvédjük".
Az erdélyi helyzetről szót sem ejtett, pedig ennek jegyében elmondhatta volna azt is, hogy mi szeretnénk eltemetni Nyirőt, de a román fél véleménye nem ez, mi pedig tiszteletben tartjuk azt,  jó lenne rendezni a marosvásárhelyi egyetem ügyét, de a román fél véleménye nem ez, mi pedig tiszteletben tartjuk azt, a székelyek autonómiát szeretnének, de a román fél véleménye nem ez, mi pedig tiszteletben tartjuk azt, az lenne a minimum, hogy elérjük, hogy ne büntessenek a kétnyelvűségért például a marosvásárhelyi piacon, de a román fél véleménye nem ez, mi pedig tiszteletben tartjuk azt stb.
Magyarul a besúgó külügyminiszter és sleppjének "sikere" abban áll, hogy tiszteletben tartanak minden magyarellenes intézkedést s megnyilvánulást, még ott sem lépnek, ahol könnyűszerrel megtehetnék: ma is a helyén van a Szent Korona meggyalázásában részt vevő, az ott megnyilvánult magyarellenesség ellen nem tiltakozó bécsi nagykövet...
(Kuruc.info - MTI nyomán)
Frissítés: a Jobbik közleménye: legalább karácsonykor ne kampányoljon a kormány!
A Jobbik Magyarországért Mozgalom megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy Martonyi János külügyminiszter éppen december huszonötödikét találta alkalmasnak arra, hogy „külpolitikai évértékelő” fedőnéven több hasábra való hazugságfolyammal árassza el a médiát. Felháborítónak tartjuk, hogy a keresztény elköteleződését fennen hirdető Fidesz-KDNP még a Karácsonyra sincs tekintettel, és ilyenkor sem hajlandó leállítani a kormányzati propagandagépezetet.
A Jobbik is meg fogja tartani a maga kül- és nemzetpolitikai évértékelőjét, amelyben egyesével cáfolni fogjuk a realitásoktól teljesen elszakadt, saját magának teremtett valóságban élő Martonyi János állításait a „minden fontosabb területen elért diplomácia előrelépésről”. Az ünnep miatt azonban közleményére most nem kívánunk tételesen reagálni, helyette inkább békét, nyugalmat, meghitt családi együttlétet és szebb jövőt kívánunk minden magyarnak a Csonkaországban és az elszakított területeken egyaránt!
Budapest, 2013. december 25.
Szávay István
országgyűlési képviselő,
a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke
2. frissítés: magyarázkodnak az ünnepi propaganda miatt
Közleménycsata bontakozott ki szerdán az MTI által kiadott Martonyi-interjú miatt. A Jobbik megdöbbent, a Külügyminisztérium békés karácsonyt kíván, az MTI magyarázkodik.
Terjedelmes interjút adott ki az MTI szerdán Martonyi Jánossal, amiben a külügyminiszter többek között arról beszélt, hogy a Magyarországgal szembeni támadásokat sikerült elhárítani, és az év utolsó szakasza lényegesen nyugodtabb volt, mint az első kétharmada. Szávay István a Jobbik nevében közleményben reagált a hírre, amiben azt írta, a párt "megdöbbenéssel vette tudomásul", hogy a külügyminiszter december huszonötödikét találta alkalmasnak arra, hogy külpolitikai évértékelő "fedőnéven" "hazugságfolyammal árassza el a médiát". "Felháborítónak tartjuk, hogy a keresztény elköteleződését fennen hirdető Fidesz-KDNP még a karácsonyra sincs tekintettel, és ilyenkor sem hajlandó leállítani a kormányzati propagandagépezetet" - tette hozzá.
A Külügyminisztréium két mondatban reagált a Jobbik közleményére, melyben megfogalmazták, hogy az interjú napokkal ezelőtt készült, illetve békés, boldog karácsonyt kívántak mindenkinek.
Az MTI ennél már terjedelmesebben fogalmazott. Kihangsúlyozták, hogy az interjú december 19-én készült, ami része a szokásos évi évzáró anyagainak. "Ezzel egyrészt az a célja a hírügynökségnek, hogy minél átfogóbb képet adjon az eltelt évről, másrészt egy hírszegény időszakban minél több információval szolgálja ki felhasználóit" - fogalmaztak közleményükben.
(HVG nyomán)