Két MSZP-s politikus, Harangozó Gábor és Braun Róbert 40-50 ezer ­forint közötti alapjövedelmet adna mindenkinek, munka nélkül - írja a Bors. Úgy tűnik, nem szilveszteri tréfáról van szó.
A párt úgy véli, el lehetne érni a következő parlamenti ciklusban - persze csak ha rájuk szavaznak -, hogy mindenkinek járjon fejenként 40-50 ezer forint "feltételek nélküli pénz".
Svájcban is hasonlót terveznek, igaz, ott átszámítva hatszázezer forint járna. Azok a külföldiek, akik bizonyítani ­tudják, hogy Svájcban élnek és legálisan dolgoznak, szintén megkapnák a juttatást.
Rögtön megjelent Vásárhelyi Mária is, hogy a zseniális ötlet mellett "érveljen":
– Hosszú távon reális lehetőség lehet Magyarországon is – nyilatkozta a szo­cio­ló­gus. Szerint "az emberek többsége nem a pénzért, hanem azért dolgozik, hogy értelmesen töltse az idejét".
– Olvastam egy tanulmányt, amelyből kiderült, hogy mindez nem kerülne többe az államnak, mint a segélyek és hasonlók kifizetése. Ráadásul így megvalósulhatna a lakhatáshoz és az élelemhez jutás joga is – mondja a szociológus, aki attól sem tart (pontosabban nem érdekli), hogy a képzetlen munkaerőt igénylő tevékenységekre – mint például az utcák takarítása és hasonlók – nem lesz munkaerő.
– Tévhit, hogy az emberek szeretnek otthon heverészni. Már a közmunkákra is sokkal több a jelentkező, mint a helyek száma – folytatta a hazudozást Vásárhelyi Mária.
(Bors nyomán)