A vagyonnyilatkozatok szombattól lesznek nyilvánosan is elérhetőek az Országgyűlés honlapján.
A kormányfő honlapján közzétett vagyonnyilatkozat szerint Orbán Viktor továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. Ezen túlmenően a Fidesz-elnök feltüntette 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméter - közös tulajdonban lévő - belterületi földjeit, amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.
A vagyonnyilatkozatból kiderül, hogy a miniszterelnök tavaly szeptemberben vásárolt ugyancsak Felcsúton egy lakóházat, amely a telekkel együtt több mint kétezer négyzetméter. Autója továbbra sincs a kormányfőnek. A házastársával közös számlán csaknem ugyanannyi pénz van, mint egy évvel ezelőtt, amikor legutóbb nyilatkozott vagyonáról Orbán Viktor: akkor 1 millió 210 ezer forintot tüntetett fel, most 1 millió 354 ezret.
Idei vagyonbevallásában már nem szerepel az az ötmillió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarítás, amely felesége örökségéből származott, és a közös számlájukon volt.
Banki tartozása továbbra is a 2002-ben feleségével közösen felvett 20 millió forintos jelzáloghitel még fennálló része, 9,3 millió forint, ami azt jelenti, hogy egy év alatt nagyjából egymillió forinttal csökkent a tartozása.
Orbán Viktor jövedelmei között tünteti fel a Miniszterelnökségtől kapott törvény szerinti javadalmazását és képviselői fizetését. A Fidesz-elnöki fizetését határozatlan ideig felfüggesztette.
A miniszterelnöknek 2013-ban már nem volt jövedelme könyvkiadásból.
Nyolcmillió forinttal csökkentek Áder János megtakarításai
Nyolcmillió forint értékben csökkentek egy év alatt Áder János köztársasági elnök megtakarításai - derül ki az államfő 2013. évi vagyonnyilatkozatából, melyet pénteken este tettek közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján.
A dokumentum szerint Áder János továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét tudhatja magáénak.
Az államfő megtakarításai összességében több mint 8 millió forinttal csökkentek tavaly. A köztársasági elnök megvált a több mint 7,3 millió forint értékű OTP befektetési jegyétől, ING életbiztosítása viszont 10 ezer euróval (több mint hárommillió forinttal) 95 ezer euróra nőtt.
Az euróban tartott megtakarítása ugyanakkor a 2012-es 49 ezerről 28 ezerre csökkent, emellett 3300 dollárt (762 ezer forintot) is tart ezen a számláján. A forint folyószámláján lévő összeg szintén csökkent a korábbi 3,7 millió forintról 1,85 millió forintra.
Az államfő ugyanakkor tavaly 880 ezer forint értékben vásárolt kamatozó kincstárjegyet, valamint 2,4 millió forintot tart egy tartós befektetési értékpapír számlán.
Áder János vagyonnyilatkozatában nem részletezi juttatásait és ajándékait, mint írja, előbbiek megfelelnek a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényben meghatározottaknak, utóbbiak pedig a diplomáciai kapcsolattartásból származnak.
Változatlan Kövér László házelnök vagyoni helyzete
A korábbi vagyonnyilatkozataiban is feltüntetett ingatlant és gépkocsit szerepelteti Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2013-as bevallásában, amely szerint pénzügyi helyzetében sem következett be jelentős változás.
Kövér László házelnök 2013-as vagyonnyilatkozata szerint továbbra is egy 143 négyzetméteres szigetszentmiklósi családi ház felét tudhatja magáénak, amelyet 1991-ben vásárolt. Kövér László tulajdonában áll továbbá egy 2002-es Seat Alhambra személygépkocsi, amely mellett a kormánypárti politikus gépkocsihasználatot is igénybe vesz.
Kövér László különböző élet- és hozománybiztosításokban a korábbi évhez hasonlóan több mint ötmillió forintot tart, bankszámláján pedig 7 millió forint volt az év végén, ami 500 ezer forinttal kevesebb az előző évinél.
A parlament elnöke vagyonnyilatkozatában mobiltelefon- és laptophasználatot is feltüntet, továbbá megjegyzi, hogy a diplomáciai kapcsolattartás keretében 10-100 ezer forint közötti ajándéktárgyakat kap.
Valamennyi országgyűlési képviselő és állami tisztségviselő időben leadta saját és hozzátartozói vagyonnyilatkozatát a pénteki határidőig
Erről tájékoztatta Rubovszky György (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke pénteken este az MTI-t.
A testület vezetője közleményében hangsúlyozta: a vagyonnyilatkozatok szombattól lesznek nyilvánosan is elérhetőek az Országgyűlés honlapján az egyes képviselők, illetve tisztségviselők nevei alatt.
Rubovszky György emlékeztetett arra: a 384 országgyűlési képviselő mellett szintén vagyonnyilatkozatot kellett leadnia - ugyancsak a hozzátartozókéval közösen - az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, alelnökének, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének, elnökhelyetteseinek és a Versenytanács tagjainak, a Költségvetési Tanács elnökének, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnökének és tagjainak, a Legfőbb ügyésznek és helyetteseinek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének, alelnökeinek és a Monetáris Tanács többi tagjának, valamint a felügyelő bizottság elnökének és tagjainak, illetve a Médiatanács elnökének és tagjainak.
A tisztségviselőké között egy vagyonnyilatkozat - bár leadásra került -, egy adminisztratív hiba miatt csak február 3-ától lesz nyilvános - áll a közleményben.
(MTI)