Több MSZP-s politikus is szerezhetett magának bissau-guineai útlevelet a Magyar Nemzet értesülése szerint. A lap úgy tudja: Mesterházy Attila egykori helyettese, az előzetes letartóztatásban lévő Simon Gábor mellett más szocialista országgyűlési képviselők is rendelkeznek afrikai úti okmányokkal.
Az ügyészség a múlt hét elején közölte, hogy a volt MSZP-s politikus hamis afrikai útlevél segítségével nyitott bankszámlát egyik budapesti bank fiókjában, amelyen legalább 75 millió forintot rejtett el, devizában. A dokumentumhoz Simon Gábor édesanyja vezetéknevét, de saját személyi adatait és fényképét használta.
Az Index úgy tudja, az afrikai úti okmányt az a Welsz Tamás intézte a szocialisták egykori második emberének, aki meg nem erősített információk szerint szintén gyanúsított a Simon-ügyben. A hírportál szerint Welsz Tamás lakásában a nyomozók tucatnyi afrikai útlevélre bukkantak. Ezek között volt kitöltött, de találtak úgynevezett biankó okmányokat is.
A lap idézi a Népszabadság információját is, amely szerint Welsz Tamás 500 magyarnak intézhetett afrikai útlevelet. A nyomozók számára igencsak értékes információ lehet, hogy Weisztől kik kértek még hasonló, pénzek tisztára mosásához szükséges szolgáltatást - írta a Magyar Nemzet.
(MTI)