Mentesülhet az áfafizetés alól a szerencsejáték-"szolgáltatás" nyújtása, az állam által koncesszióban átadott szerencsejáték közvetítése és szervezése.
A Fidesz-kormány legutóbb a szerencsejáték-piacot osztotta újra: a kaszinókoncessziók kiosztásakor "Andy" Vajna és a debreceni futballcsapatot is vezető Szima Gábor járt jól. Alighanem a pofátlanság netovábbja, hogy a kormány most áfamentessé tenné a szerencsejáték-szolgáltatást Magyarországon.
Ezt egy módosító javaslat tenné lehetővé, melynek benyújtásáról az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága döntött csütörtöki ülésén kormánypárti többséggel. Az indítványt a bizottság a pénzügyi tárgyú törvények módosításához terjeszti be. A napirendi pont tárgyalását rövid időre el kellett halasztani, mivel a szocialista Tukacs István magyarázatot firtató kérdésére sem a kormány jelenlévő képviselője nem tudott válaszolni, sem a testület tagjai - írta az MTI.
A kérdésre később tértek vissza, amikor Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára azt mondta, nem a tárcája terjesztette be a módosítást, így az indoklást is annak előterjesztőjétől kell várni.
Az ülést vezető Balla György (Fidesz) az Európa Tanács egy határozatára hivatkozott, amelyet elmondása szerint egy bírósági döntés is megerősít. Ezek ugyan nem a szerencsejátékkal, hanem a frekvenciák aukción történő értékesítésével kapcsolatosak, de kimondják: azok nem minősülnek gazdasági tevékenységnek, ezért nem áfakötelesek. Ugyanez a helyzet a szerencsejáték-szolgáltatással is Balla szerint.
Tukacs István az ülés után azt mondta, a kormányoldal egy más típusú bírósági döntéssel próbál alátámasztani gazdasági döntést, ami szerinte egy érdekkörnek kíván teret nyitni. Bírálta azt is, hogy a kormány nem nyilvánított véleményt.
A változtatásokat kormánypárti többséggel fogadta el a bizottság.
(HVG - MTI)