A Gázai övezet izraeli terrorbombázásának leállításáért és Palesztina szabadságáért tüntettek szerdán Budapesten, a Magyarországon Élő Palesztinok Egyesületének szervezésében. A demonstráció résztvevői, az MTI szerint százötven-kétszázan az Oktogonnál gyülekeztek, majd palesztin zászlókat lobogtatva, az Andrássy úton a Hősök terére vonultak.
Zoom
Marie Antoinette Sedin, a Palesztin Hatóság budapesti külképviseletének vezetője a Hősök terén elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy Gázában állami terror folyik egy nép ellen, amely megszállás alatt él. Úgy vélekedett: az agresszió elsődleges célja, hogy megbuktassák a palesztin egységkormányt, és megbontsák a palesztin egységet. Közlése szerint az izraeli megszállók minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy szenvedést okozzanak a palesztin népnek. Arra szólítják fel a nemzetközi közösséget, hogy hatékonyan avatkozzon be a gázai népirtás megállítása érdekében, és azért, hogy végre megalakulhasson az önálló palesztin állam az 1967-es határok mentén, Jeruzsálem fővárossal - mondta Marie Antoinette Sedin.
Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, hogy nincs izraeli-palesztin konfliktus, csupán egy cionistaterror állam van, ami elnyomja a palesztin népet. Magyarország kormánya pedig a nyugati média által harsogott cionista propagandát hangoztatja - jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy a cionista terrorállam 70 éve elnyomja a palesztin népet, gyilkolja a nőket és a gyerekeket, és méterről méterre foglalja el a palesztinok ősi földjét, miközben az ENSZ nem képes érvényt szerezni saját határozatainak. Izraelnek van joga a saját államisághoz, de csak az 1967-es határokon belül - mondta Gyöngyösi Márton.
A demonstráció résztvevői által a magasba tartott táblákon a többi között az volt olvasható, hogy "El a kezekkel Palesztinától!", "Le a palesztin gyerekek gyilkosaival!", illetve "Békét és szabadságot a palesztin népnek!"
A Oktogontól a Hősök teréig vonuló tömeg azt skandálta, hogy "Szabadságot Palesztinának!", "Vesszen Izrael!", "Terrorista Izrael!" és "Cionista gyilkosok". A demonstrálók között feltűnt a Jobbik több politikusa, Gyöngyösi Márton mellett Dúró Dóra, ifj. Hegedűs Lorántné és Novák Előd is. Utóbbi a "Gyermekgyilkosságok önvédelemből?" feliratú transzparenst emelte a magasba.
A menetet a Nemzeti Érzelmű Motorosok csoportja vezette fel.
(MTI nyomán)
Frissítés: Gyöngyösi Márton beszéde:
2. frissítés: Marie Antoinette Sedin beszéde: