A holokauszt™ "roma áldozatairól" emlékeznek meg szombaton. Történészek alig látványos szórással ötezer és hetvenezer közé teszik azoknak a magyarországi cigányoknak a számát, akik a "holokauszt áldozataiként" vesztették életüket.
A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra állítólag több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi munkatáborban SS-katonák. A gaz nácik által meggyilkolt mintegy félmillió cigány (a Churchill életrajzát is megíró tekintélyes brit történész szerint a félmilliós áldozati szám egyszerű propagandafogás - a szerk.) közül 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan "orvosi kísérletek" áldozataként.
A hetven évvel ezelőtti események évfordulója alkalmából a kormány - a holokauszt-emlékév programsorozatának részeként - megemlékezést tart szombat délelőtt Csepelen. Az ún. roma holokauszt áldozatai előtt tisztelegve emléktáblát avatnak, valamint átadják a Roma Történeti-Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot.
A megemlékezésen beszédet mond Áder János köztársasági elnök. A megjelenteket Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke köszönti.
Délután Ceija Stojka életművéből nyílik kiállítás Megszégyenítve címmel a VIII. kerületben, a Mátyás téri Gallery8-ban. A megnyitó előtt nyilvános beszélgetést tartanak a cigány "holokausztról". A kiállítóhely honlapján közzétett írás szerint a tárlat szubjektív válogatást mutat be a tavaly elhunyt, "roma" származású holokauszt-túlélő, Ceija Stojka életművéből. A művész, akit családjával együtt deportáltak, természetesen túlélte a koncentrációs táborok "borzalmait", ötvenes évei közepén kezdett festeni. A kiállításon bemutatják Karin Berger filmrendező Ceija Stojka életéről szóló filmjét.
Délután öt órakor civilek által szervezett menet indul a VIII. kerületi Horváth Mihály térről a IX. kerületi Nehru partra, a "roma holokauszt" emlékművéhez, ahol koszorúzás és gyertyagyújtás lesz.
A Veszprém megyei Thury-várnál kora délután a "roma holokauszt" Grábler-tavi áldozatairól emlékezik meg Talabér Márta várpalotai és Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester, valamint Babai János, a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
(MTI nyomán)