A kémkedéssel megvádolt Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztése nem kerül napirendre az Európai Parlament jogi bizottságának a nyári szünet utáni első, szeptember 3-i ülésén - tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet, hogy tíz nappal a magyarországi európai parlamenti (EP-) választások előtt vált ismertté, hogy Polt Péter legfőbb ügyész május 12-én diplomáciai úton fordult az EP-elnöki teendőket ellátó Martin Schulzhoz, indítványozva, hogy az EP függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. A jobbikos EP-képviselő ellen ugyanis az Alkotmányvédelmi Hivatal kémkedés gyanúja miatt tett korábban feljelentést.
Kovács Béla sajtótájékoztatón utasította vissza a vádakat, nyomatékosítva, hogy soha nem volt sem magyar, sem külföldi titkosszolgálat tagja, soha nem működött velük együtt, sőt, megkeresés sem érkezett hozzá tőlük. Továbbá áll minden vizsgálat elé, nincs tagargatnivalója - mondta.
Júlisban derült ki, hogy a politikus mentelmi ügyében Tadeusz Zwiefka lengyel néppárti EP-képviselő lesz az EP jogi bizottságának jelentéstevője.
Kovács Béla ügye egyébként az országgyűlési és EP-választások után teljesen elhalkult, és láthatólag annyira üres volt a vád, hogy az EP sem tartja fontosnak tárgyalni még. Emlékezetes, május környékén robbant ki a "botrány", amire legnagyobb erővel a Fidesz repült rá, Orbán Viktor például egyenesen hazaárulással vádolta meg Kovács Bélát. A támadások miatt a képviselő kórházba is került, annyira megviselte az aljas lejárató hadjárat.
Kovács Béla munkája és háttere évek óta ismert. Mirkóczki Ádám szóvivő korábbi nyilatkozatában is rámutatott, hogy feltételezhetően a Fidesz-kormány irányította az Alkotmányvédelmi Hivatalt, hogy jöjjön elő az üggyel. Továbbá ha valóban kém lenne, akkor nem a nyilvánosság elé tárják a gyanút, hanem operatív program keretében leplezik le, és fogják el, hiszen a kémkedés nem egyenlő egy bolti lopással.
Arra sem érkezett hónapok óta válasz, hogy milyen módszerekkel nyomoztak Kovács Béla után, lehallgatták-e őt vagy más jobbikos politikust. Kérdés az is, indítottak-e már belső vizsgálatot, és hivatalból tett-e feljelentést a hivatal minősített adattal való visszaélés okán. Az is megjegyzendő, hogy olyan titkosszolgálati szakemberek, mint Gálszécsy András, Földi László vagy Szilvási György is úgy nyilatkozott, a kémvád elég gyenge lábakon áll, és több sebből vérzik.
Sor került egy meghallgatásra a Nemzetbiztonsági Bizottság keretein belül, ahol a Jobbik szeretett volna nyilvános meghallgatást, ám erre nem volt lehetőség.
(Magyar Nemzet - alfahir.hu nyomán)