A kormány a magyarországi zsidó szervezetek támogatásával és a nemzetközi zsidó közösség segítségével akarja kialakítani a "holokauszt gyermekáldozatainak" emléket állító Sorsok Háza szakmai programját - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, a Zsidó Közösségi Kerekasztal több mint négyórás ülése után, amelyen tájékoztatása szerint nyolc témát vitattak meg.
A miniszter a felmerülő kérdések közül megemlítette a magyarországi "holokauszt-túlélők" anyagi-szociális helyzetét, valamint a magyarországi zsidó temetők ügyét.
Elmondta, hogy a következő tanácskozást decemberben tartják, amelyre meghívják az igazságszolgáltatás vezetőit is, hogy áttekintsék "az antiszemita jelenségekkel szembeni zéró tolerancia elvének érvényesülését".
Lázár János kérdésre megerősítette, valóban felkérte Zoltai Gusztávot, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) volt ügyvezető igazgatóját, hogy "több évtizedes közösségszervező tapasztalatait felhasználva adjon tanácsokat a kormányzatnak adott esetben vitás kérdésekben".
A Mazsihisz elnöke fontos lépésnek tartja, hogy egy háromnegyed éve megszakadt párbeszédet tudtak folytatni a Zsidó Közösségi Kerekasztalon.
Heisler András a kerekasztalt követő sajtótájékoztatón, kedden a Parlamentben úgy fogalmazott, nagyon sok kérdésben sikerült megoldást találniuk, és nagyon sok kérdéssel kapcsolatban a kormánynak és a zsidó szervezeteknek még "dolgozniuk kell azon, hogy eljussunk a megoldásig".
A Mazsihisz elnöke "nagyon biztatónak" tartja, hogy a Sorsok Házával kapcsolatban a zsidó szervezetek ígéretet kaptak a kormánytól, a kiállítást "csak konszenzusos megoldással" fogják megnyitni, tehát csak akkor, ha a hazai és a nemzetközi zsidó szervezetek is egyetértenek annak a szakmaiságával - tette hozzá.
(MTI nyomán)