Új helyzetet teremthet az ügyészség szerint kémkedéssel gyanúsítható Kovács Béla ügye az Európai Parlamentben. A jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését tárgyaló parlamenti bizottság munkáját ugyanis hátráltatja, hogy egyelőre tisztázatlan, a jelentéstevőjük milyen nyomozati dokumentumokba kaphat bepillantást anélkül, hogy ezzel államtitkot sértene – írja a Magyar Nemzet.
Brüsszel tehát egyelőre nem fér hozzá azokhoz az anyagokhoz, amelyek alapján el tudná dönteni, jogos-e a magyar ügyészség Kovács mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kérése.
Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője megerősítette, hogy a Legfőbb Ügyészség ebben az ügyben folyamatos kapcsolatban áll az Európai Parlament illetékeseivel.
A Kovács Béláéhoz hasonló, "államtitkokat érintő" ügyben még nem kérték EP-képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését. Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a jelenlegi helyzet rámutat arra, hogy az Európai Unió milyen védtelen bizonyos, "a Kovács Béla-ügyben felmerülő, háborús időkben pedig még inkább előtérbe kerülő kockázatokkal szemben".
(MNO nyomán)