Az MSZP országos elnöksége arra kötelezi Szanyi Tibort, a párt európai parlamenti képviselőjét, hogy a gój motorosok utaztatására elköltött teljes összeget fizesse vissza. Ezt a testület szerdán közleményben tudatta az MTI-vel.
A szocialisták vezető testülete állásfoglalásban határolódott el "Szanyi Tibor ostoba, meggondolatlan, erkölcsileg vállalhatatlan cselekedeteitől, amelyek súlyos károkat okoztak a párt politikai közösségének". Az elnökség szerint az EP-képviselőt nem mentesíti a következmények alól az, hogy a nap folyamán bocsánatot kért. A bocsánatkérést az országos elnökség szükséges és helyes lépésnek tartja - tették hozzá.
Az állásfoglalásban arra is figyelmeztetik Szanyi Tibort, hogy a kritikus újságírással szemben sem fogalmazhat meg sértő véleményt. Mint írták, az elnökség elvárja, hogy "Szanyi Tibor a jövőben fegyelmezze magát, és semmi olyat ne tegyen, amely ellentétes az általunk közösen vallott értékekkel". Ellenkező esetben Szanyi Tibor nem számíthat az MSZP közösségének toleranciájára - hangsúlyozták.
Az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsa délelőtt figyelmeztetésben részesítette Szanyi Tibort a gój motorosok brüsszeli meghívása miatt. Jelezték ugyanakkor: Szanyi Tibor nem sértette meg szándékosan a pártalapszabályt, ezért fegyelmi vétséget nem követett el. Ezután foglalkozott az MSZP országos elnöksége is a képviselő ügyével.
Az MSZP-s politikus szeptember 30-án az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, nem lát kivetnivalót abban, hogy meghívta Brüsszelbe, majd uniós képviselői költségkeretéből vendégül látta a Gój Motorosok Egyesület néhány tagját. Szanyi Tibor elmondta, hogy bár valóban elvesztett egy fogadást a motorosok elnökével szemben, a meghívás "civilként és családoknak szólt". A csoport 12 fős volt.
Később Szanyi egy brüsszeli sajtótájékoztatón kapott erről az ügyről kérdéseket, amelyekre válaszolva "patkányújságírásról" beszélt.
(MTI nyomán)