Orbán Viktor szerint Magyarország 2010 előtt elérte, hogy másodjára is a legvidámabb barakk legyen, de a kormányváltás után elkezdte visszaszerezni a szuverenitását. Átalakították a közjogi rendszert, a politikai játékszabályokat, és olyan "kóser" alaptörvényt sikerült alkotni 2012-ben, amely átment az európai alkotmányos átvilágításon, így az valóban európainak tekinthető. A miniszterelnök erről a Magyar Diaszpóra Tanács negyedik ülésének elején beszélt szerda reggel a Várkert Bazárban.
A kóser szó jelentése: a zsidó étkezési szabályoknak megfelelő; megbízható.Az új alaptörvénnyel kapcsolatban azt mondta, hogy az szerinte "páratlan kreáció az Európai Unió történetében". A többi érintett ország még EU-s belépése előtt, a '90-es években új alkotmányt készített, Magyarország viszont már uniós tagként alkotmányozott 2012-ben, és ez bonyolította a folyamatot. Bele kellett foglalni az EU összes eszméjét a törvénybe úgy, hogy közben megtartsuk szuverenitásunkat is.
Senkinek sincs olyan alkotmánya az EU-ban, amelyet bárki is összevetett volna az uniós jogrenddel, csak a magyar ilyen. Nekünk olyan alkotmányunk van, amely kóser alkotmány – fogalmazott.
(HVG nyomán)