Nesztek, alapszabály!
Bomlik a MIÉP? – ezzel a vezércímmel jelent meg interjú Csurka Istvánnal Csurka István lapjában. A 74. életévében járó pártelnök újabb tisztogatásba kezd: ezúttal az egyetlen potenciális utód, Zsinka László legutóbbi főpolgármester-jelölt, illetve a párt bázisának számító budapesti és Pest megyei elnökök vannak a célkeresztben, na és persze „megbízóik”. Csurka „kijelölte” utódját, bár szerinte már nincs szükség a MIÉP-re, az is csak a korrupció melegágya.
 



Olvasócsalogató, exkluzív hír jobbszélen alul: A TARTALOMBÓL: Megtorlás


Mindez nem olyan áprilisi tréfa, mint amikor Csurka bejelentette: lemond és feleségül veszi Papolczyné Balla Gizellát. Ez most komoly, hiszen lassan fél éve lejárt elnöki mandátuma; bár szokása ciklusonként meg-megtoldani néhány hónappal, ennyire még nem volt példa. De addig nem engedi a tisztújítást, míg ki nem zárja azokat, akik mást akarnak elnöknek. (Márpedig most már szinte minden megmaradt párttag rájött arra, amit a korábbi reformerek zászlajukra tûztek: „Magyar vagyok, nem csurkista!”) Az idős kora ellenére farkánál fogva vezetett Csurka nem is tagadja mindezt, inkább csak nevetségesnek tartja, hogy az Alapszabály betartását kérik rajta számon, hiszen „a nemzetközi helyzet egyre fokozódik”, mit jönnek neki ilyen hülyeséggel... Hogy a szabályok mennyire nem érdeklik, azt tapasztalhattuk, pl. amikor jogerősen kimondta a bíróság, hogy törvénytelenül, diktatórikusan választtatta magát újra elnöknek. Na és?

A Kuruc.info tárta fel januárban – a MIÉP budapesti elnöke levelének közzétételével –, hogy újabb lázadás készül a pártban. A nyugdíjas tempójú MIÉP a maga módján, fél év múlva jutott el oda, hogy most Csurka kizárja a túl sokat kérdezőket. Amikor az egykori III/III-as nyaka körül egy kicsit szorul a hurok, mindig elmondja: nem örökös elnök ám ő, csak most még szüksége van rá a Pártnak, a népnek. De van ám kiválasztott utódja. Mármint általa kiválasztott. A jelenlegi helyzet komolyságát jelzi, hogy most pedig meg is nevezte: barátja, Kovács László hódmezővásárhelyi főorvos az. Mondjuk egy éve még bizonyára más lett volna, mondjuk épp Zsinka László, akit most tesz lapátra az öreg.

De hát ki van még a pártban? A MIÉP lényegében három helyen létezik még úgy-ahogy: Budapesten, Pest és Heves megyében. Az első két régió most szinte egyöntetûen lázadt fel Csurka ellen, tehát repülnek a pártból, míg a Kelemen Márta vezette hevesiek egyelőre a tûrt kategóriába tartoznak. Bár a fővárosiak is azt javasolták az elmúlt hónapokban, hogy nincs szükség alapszervezetekre, pontosabban ennyi emberrel nincs értelme. Nem meglepő Csurka álláspontja: a MIÉP-nek már nincs jövője, állami támogatást ellenben a következő választásokig még kap a Harmadik Út, így a legjobb, ha annak szétosztásába nem ütik bele az orrukat mások. Az interjúban persze más ideológiát gyártott a párt megszûntetésére:

„Ebben a MIÉP-válságban van valami új, amiről eddig nem beszéltem. Ebben magam is benne vagyok. Nem bánom, és bizonyos mértékig gerjesztem is ezt a válságot. Miért? Mert a fát időnként, gyümölcséréskor, férgesedéskor meg kell rázni. Hadd hulljon a férgese. Nemcsak a „nagy” pártok, a „pártszerûen” mûködő pártok szerepének van most vége, hanem a parlamenti párt fogalmának és szerepkörének is, a kétpártrendszernek is – meg a rendszernek is. Mindent újra kell gondolni. Ebben az újragondolásban a régi szerkezet, a pártállamban kialakult és annak a lényegét tovább cipelő párttestek akadályozó testekké válnak. A pártban való érvényesülés, mint olyan, ma már nevetséges. Valamit magára adó ember ezt nem kívánja, nem szereti, nem vállalja, ezt ma már csak feladatként, áldozatként lehet vállalni. A korrupció melegágya is a pártban való érvényesülés. Felejtsük el. Nos, ezért rázom a fámat. Mi ebben a válságban megpróbálunk átalakulni. Egyéni felelősségen és végzett munkán alakuló, összetartó közösséggé, a Lámpás Programot terjesztő csoporttá. Azzá akarunk válni, amire a nemzetnek, a népnek a megmaradáshoz a legnagyobb szüksége van. Maradjanak itt a tisztességesek, az áldozatkészek, maradjanak itt Wass Albert kövei: „Mert elfut a víz, és csak a kő marad, de a kő marad.” És a bûnös, nemzetgyilkos rendszer megkövezéséhez is kövekre lesz szükség” – vallja aktuális érdeke szerint Budaházy gondolatait a Budaházyt többször leügynököző és a 2006-os forradalomtól elhatárolódó Csurka.

Végül lássuk a teljes indoklást, amiért az újabb reformereknek menniük kell! Jellemzők rá a Csurka által a szocializmus évtizedeiben megtanult koncepciós vádak, összeesküvés-elméletek, bizonyítatlanságok és eleve zavaros, önmagában semmitmondó dolgok, aminek az ellenkezője miatt is zártak már ki többeket.


Elnök úrnak jelentem:az ügynökök már a spájzban vannak!
„Vannak szervezett, felbujtott vagy beépített fészkek is. Legjobban megtámadva a MIÉP fő erősségei, bástyái vannak: mint a Pest megyei szervezet és a budapesti. Előbb a Pest megyei szervezetben ütötte fel a fejét valami elkülönülési szándék, vezetője, dr. Bükkfalvy Beatrix többek szerint elnöki aspirációkat dédelget, és ehhez sajátságos módszert alkalmaz. A párton belüli „vaslady”, többeket, akik az útjában álltak Gödöllőn és másutt, kizárt, másokat, akik régen elhagyták a pártot, keblére ölelt, kifele azonban inkább liberális, vagy pontosabban: semmilyen. S ez nagyobb baj, általános, semmibe vesző politikával a MIÉP nem létezhet, ez vicc.

A budapesti konfliktus most robbant ki. Szabó István mögött – aki most az elnökség tiltó felszólítása ellenére, szabálytalanságok sorozatával az alapszabályt semmibe véve, erőszakosan, egyeseket megfenyegetve választatta meg magát budapesti elnöknek – többen is felbujtóként sorakoznak föl. Elsőként Zsinka Lászlót, a fővárosi MIÉP-frakció vezetőjét, a kiesési történet legnagyobb vesztesét kell említenem. Évekig vezette ő ezt a képviselőcsoportot jól, és élvezte az ezzel a fővárosban járó összes előnyt, juttatást. A legutóbbi önkormányzati választáson ő indult főpolgármester-jelöltünkként, nem is titkoltan azzal a céllal, hogy többet érjen el, mint jómagam 2002-ben. Amikor a MIÉP a parlamentből ugyan kiesett, de a fővárosban frakciót alakíthatott.
(Csak azért, mert a MIÉP-listára több, mint kétszer annyi szavazat érkezett, mint Csurkára főpolgármester-jelöltként, tehát még a MIÉP szavazók fele is ennyire ellenzi őt – Kuruc.info.) Most nem. Zsinka ebben a harcban elkövetett egy nagy hibát, ami a MIÉP íratlan és magától értetődő szabálya szerint is főbenjáró bûn. Lepaktált az SZDSZ-szel. Az ősellenséggel, amelytől minden bajunk származik. A Magyar Nemzet éppen a napokban hozta ezt nyilvánosságra. A hír szerint, amelyet Zsinka maga is megerősített, a főváros lib-szoc. többsége meghagyta őt felügyelőbizottsági tagságában, vagy igazgatósági tagságában akkor, amikor minden MIÉP-est kirúgott, és minden helyet az áruló MDF-nek adott oda. Ez egyszerûen összeférhetetlen a MIÉP-tagsággal. Még meg nem erősített hírek szerint ezt a közgyûlési javaslatot az a Tarlós terjesztette elő, megbeszélve Demszkyvel, akit Zsinka a fővárosi kampányban sokkal jobban támadott, mint Demszkyt.

Szabó István mellett, aki ellen az elnökség érvényes, szabályos határozata értelmében eljárás indul, amely felderíti kapcsolatait, esetleges megbízóit, fényt derít módszereire, elsősorban az említettek állnak. Őt tolják előre. Cél a bomlasztás és a MIÉP rendeltetésszerû mûködésének megakadályozása”
– sulykolja Csurka, aki a korábbi idézet szerint ugyebár épp a pártszerû mûködést igyekszik leépíteni.

A süllyedő MIÉP-et önként vagy repülve elhagyók számára a mára konkurencia nélkül előretörő Jobbik marad. Legutóbb Tuba Kálmán győri MIÉP-alelnök, a Harmadik Út sikeres országgyûlési képviselőjelöltje pártolt át, legközelebb a hajdúszoboszlói tagság várható. Utóbbi településen épp most hívták össze az önfeloszlató taggyûlést, Sári Csaba elnök valami zöld pártba megy, a többiek a jobbikosok táborát gyarapítják majd.

Horváth Lajos – Kuruc.info