A Keleti pályaudvaron érték tetten a múlt héten a Fidesz ifjúsági tagozatának elnökét, amint hamis pénzt próbált elsózni egy férfinak – értesült az Index. A rendőrök elfogták a menekülő Veress Áront, majd a lakásán 30 ezer euró hamis pénzre bukkantak. A fideszes politikus azt mondta vallomásában, hogy egy moldáviai férfitól kapta a hamis bankjegyeket, "sajnálja, hogy csőbe húzták". A bíróság elrendelte a letartóztatását.
Zoom
Átlagosnak tűnő bűnügyi beszámoló jelent meg kedden a rendőrség honlapján. A Police.hu hírt adott egy pénzhamisítással gyanúsítható férfi elfogásáról és letartóztatásáról. A férfit a Keleti pályaudvaron érték tetten a rendőrök a beszámoló szerint múlt szerdán, amikor odament valakihez, és eurót akart váltani forintra.
V. Áron Sebestyén átadott a férfinak egy 100 eurós bankjegyet, amelyről a sértett megállapította, hogy hamis. Azonnal jelezte ezt a pályaudvaron szolgálatot teljesítő rendőröknek, akik elől V. Áron Sebestyén el akart menekülni. A férfit azonban elfogták a helyszínen, és több hamis bankjegyet találtak nála. Később házkutatást is tartottak az I. kerületi lakásában, ahol 297 darab – feltehetően hamis – 100 eurós, valamint 5 darab 20 eurós bankjegyet foglaltak le. Ez nagyjából 30 ezer euró hamis pénz (ami forintban átszámolva nagyjából 9,3 millió forintnak felel meg).
Zoom
Az Index információja szerint a gyanúsított nem más, mint Veress Áron, a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke. Veress a rendőröknek beismerte a bűncselekmény elkövetését, és kihallgatásán azt mondta, hogy valamilyen "tartozás fejében kapta az összeget".
A "titokzatos moldáviai férfi"
A lap elérte Veress Áron ügyvédjét, Szenczi Gézát, aki annyit árult el a részletekről, hogy Veresst valóban letartóztatták. A történtekről azt mondta, hogy Veress "egy moldáviai férfitól kapta az eurókat, ebből akart beváltani a Keletiben egy százast".
A férfi lakásán is azt a pénzt találták meg, amit a moldáviaitól kapott. Az ügyvéd hangsúlyozta, nem az derült ki, hogy Veress maga hamisította a pénzt, hanem hogy hamis pénzt akart forgalomba hozni. Az ügyvéd szerint "Veress nagyon sajnálja, hogy így csőbe tudták húzni", és mindent megtesz, hogy a rendőrség elfogja azt, akitől a hamis pénzt kapta. Az ügyvéd azt is mondta, hogy az esetnek semmi köze ügyfele Fideszben ellátott feladataihoz.
A bíróság múlt pénteken elrendelte Veress előzetes letartóztatását. Az ügyben a BRFK felderítő osztálya folytatja a nyomozást. A tettéért 2–8 év börtönt kaphat.
Nem túl aktív a tagozat
Veress Áron 2003 óta tagja a Fidesznek, 2007 és 2011 között a Fidesz ifjúsági tagozatának budapesti elnöke, majd 2011. november 11-től a Fidesz ifjúsági tagozatának országos elnöke lett – derül ki a tagozat honlapján lévő életrajzból.
A Fidesz ifjúsági tagozatát nem szabad összekeverni a Fidelitasszal. A tagozatot 2005-ben hozták létre, "a formális kereteken túl ezt a szervezetet valójában három huszonéves – Gulyás Gergő, Woth Márton és Loppert Dániel – indította el", olvasható a szervezet honlapján.
A tagozat mostanában nem túl aktív, 2012-es a legutóbbi hír, így az sem világos, mennyire működik ez a tagozat. Egyes információk szerint már évek óta nem aktív, de a Fidesz sajtóosztálya szerint léteznek a tagozatok. Mindenesetre az ifjúsági tagozatnak legutóbb akkor volt nagyobb visszhangot kiváltó bejelentése, amikor a 2012-es diáktüntetések idején a felsőoktatási keretszámok csökkentése miatt kezdeményezték a Fidesz választmányának összehívását.
(Index nyomán)
Frissítés: Farkas Gergely Jobbik IT-vezető a lebukásról:
2. frissítés: Fidesz: a párt már 2012-ben kizárta Veress Áront
Nem a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke Veress Áron, akit a párt már 2012-ben kizárt soraiból - közölte a Fidesz szerdán, miután az Index arról számolt be: a nagyobbik kormánypárt ifjúsági tagozatának elnökénél találtak a rendőrök 30 ezer eurónyi hamis pénzt.
A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében az írta: a párt Veress Áron cselekedeteiért semmilyen felelősséget nem vállal, ha igazak a róla megjelent állítások, a törvény előtt kell felelnie tetteiért.
(MTI nyomán)
3. frissítés: megint hazudik a Fidesz: tavaly decemberben még nagyon is IT-elnök volt Veress:
Zoom
De nem csak itt vannak nyomai az igazságnak: a Zalaegerszegi 7 nap 2014. december 12-én megjelent számában még mindig a párt ifjúsági tagozatának elnökeként mutatták be Veresst. Ráadásul a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Fidesz Ifjúsági Tagozata által megszervezett vacsorán olyan illusztris vendégek is részt vettek, mint például Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Balogh Gábor miniszterelnöki sporttanácsadó, vagy Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Itt Veress a Fidesz IT elnökeként szerepel - egyáltalán nem úgy tűnik tehát, mintha ki lenne zárva.
Zoom
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere gyorsan el is tüntette a még decemberi Facebook-bejegyzéséből Veress Áron nevét. Volt, nincs. Azonban a szerkesztési előzményekben még ott virít a kellemetlenné vált Fidesz IT-elnök neve. Tehát Balaicz Zoltánt 2014. december 17-én még nem zavarta Veress, ám három órával ezelőtt viszont már igen.
Van Veress:

Nincs Veress:

Sőt, az ifjúsági tagozat honlapján még most is ez látható:
Zoom
2013-ban a Fidesz honlapján:
Zoom
(alfahir.hu - Index nyomán)
4. frissítés: Jobbik: szorult helyzetben a kormánypárt
És "egyre szánalmasabban próbál kimenekülni" a botrányok következményei alól - jelentette ki Volner János a pénzhamisítási ügybe keveredett Veress Áron esete kapcsán. Azt mondta, a Fidesz utánpótlása a jelek szerint "erősen hasonlít elődeire" és "a korrupciós vonalat szeretné továbbvinni".
Volner János, az ellenzéki párt alelnöke - aki eredetileg a bankadóról tartott volna sajtótájékoztatót - csütörtökön úgy értékelt: a pénzhamisítási ügybe keveredett Veress Áron esete túltesz az MSZP-s Zuschlag János botrányain. Azt mondta: a Fidesz hazudik, amikor azt állítja, hogy 2012-ben kizárta soraiból az ifjúsági tagozat elnökét, mert Veress Áron még tavaly decemberben is ebben a minőségében szerepelt egy zalaegerszegi fórumon.
A jobbikos politikus szerint Veress Áron érintettségének vizsgálatakor ki kell térniük a hatóságoknak arra, hogy milyen módon keletkezett a nála talált sok millió forintnyi euró, mióta kereskedett vele, hány embert verhetett át, s a nevén lévő Keleti Partnerség Kft.-nek lehet-e köze a botrányhoz.
Volner János úgy vélte: a Fidesz utánpótlása a jelek szerint "erősen hasonlít elődeire" és "a korrupciós vonalat szeretné továbbvinni". Kijelentette azt is: elvárják az igazságszolgáltatástól, hogy ne tussolja el a pénzhamisítási ügyet, s a Jobbik javaslata alapján legyen lehetőség dupla büntetés kiszabására.
(MTI)