Hírszerzési, jogi, politikai és, ha szükséges, katonai együttműködést ajánl Spanyolország a muzulmán országoknak a dzsihadizmus elleni küzdelemben - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök csütörtökön Toledóban, az Európai Néppárt parlamenti csoportjának találkozóján.
"Ez nem a vallások közötti szembenállásról szól, hanem a civilizáció és a barbárság közötti szembenállásról" - fogalmazott a dél-európai ország kormányfője, aki szerint a dzsihadista terrorizmus fenyegetése ellen minden országnak "elszántan és kitartóan" kell harcolnia.
Mint mondta, ezek a terrortámadások ugyan fájdalmasan érintenek sok országot, de még ennél is véresebbek a muzulmán országokban. Ezt bizonyítják azok a képek is, amelyeket ezek a "lélektelenek" mutogatnak - tette hozzá.
Csak a párbeszéd és az együttműködés biztosítja, hogy az értelem legyőzze a "barbárságot" - hangsúlyozta a spanyol miniszterelnök.
Ha nem is ilyen átfogó felajánlást, de a dzsihadisták elleni küzdelemben való katonai együttműködést már korábban is ajánlott Spanyolország: tavaly decemberben Perdo Morenés védelmi miniszter jordániai látogatásakor kínált támogatást az Iszlám Állam (IÁ) nevű fegyveres szervezet elleni harchoz.
Mindkét ország tagja az IÁ elleni nemzetközi koalíciónak. Spanyolország kétszáz katonája már Irakban van, különleges műveletekre, aknamentesítésre és tűzszerészeti feladatokra segít kiképezni az iraki katonákat, de a szíriai harcokban nem vesznek részt. Támogatásuk abban is megnyilvánul, hogy engedélyezték az amerikai erőknek két spanyolországi támaszpont használatát az Iszlám Állam elleni észak-iraki hadműveletekhez.
Spanyolországban sokan tartanak a közvetlen terrorveszélytől. A Metroscopia nevű közvélemény kutató cég legfrissebb, februárban közzétett felmérése szerint a spanyolok 58 százaláka fél, hogy bekövetkezik egy, a 2004-es madridi terrortámadáshoz hasonló akció, amelyben 191 ember vesztette életét és több ezren megsérültek, és amelyet az Al-Kaida vállalt magára. A megkérdezettek 64 százaléka most kifejezetten iszlamista támadás miatt aggódik.
A spanyol sajtóban nem ritkák a dzsihadisták spanyolországi elfogásáról szóló hírek. Az adatok szerint tavaly 14 akcióban 40 embert tartóztattak le.
Az ország terrorizmus elleni készültségi szintjét januárban emelték meg, miután a párizsi Charlie Hebdo című lap 12 munkatársát gyilkolták meg fegyveresek a szerkesztőségben. Ezután, ahogy máshol is, Spanyolországban is fokozták a rendőri jelenlétet az utcákon és megerősítették a kulcsfontosságú intézmények védelmét. Ugyanakkor Jorge Fernández Díaz belügyminiszter azt mondta: az országot nem fenyegeti közvetlen terrorveszély. Ezzel egy időben viszont az El País című napilap arról számolt be, hogy a biztonsági erők decemberben már észlelték egy lehetséges terrorista támadás körvonalazódását Spanyolországban. Januárban pedig a CIA figyelmeztette a dél-európai országot, hogy megnőtt a kockázata az ilyen akcióknak.
(MTI)