Ahogy azt januárban megírtuk, Lakatos Béla, Ács cigány polgármestere feljelentést tett, miután a győri készenléti rendőrök - gyanúja szerint - származása miatt igazoltatták.
Akkor úgy nyilatkozott, hogy "szolgálati Audi4-esében" ült, amikor elment mellette egy rendőrautó és kirakták a villogót. Lakatos ekkor megállt, és azt hallotta, hogy az egyik rendőr a kocsi felé sétálva odaszólt a másiknak, hogy "kisebbségi vezeti az autót", közben pedig a rendőrautó kihangosított rádióján egy női hang is bemondta: "kisebbségi igazoltatása van folyamatban".
Zoom
Lakatos Béla
A jogaiból túlságosan kitanított ácsi polgármester ekkor kérdőre vonta a rendőröket, hogy miért ezzel kezdik az ellenőrzést, és felháborítónak nevezte az esetet, mire a rendőrök erősítést hívtak arra hivatkozva, hogy Lakatos nem működik együtt. A rendőrök végül elengedték az önérzetes polgármestert, mert semmilyen szabálytalanságot nem követett el. Lakatos pedig arra hivatkozva, hogy "ha egy polgármesterrel ezt csinálják, akkor mit csinálhatnak egy egyszerű roma kőművessel", feljelentést tett a rendőrségen.
A Kisalföld csütörtökön azt írta, hogy az ORFK-tól úgy tudják, Lakatos Béla visszavonta a feljelentését. A rendőrség tájékoztatása szerint "a rendőri intézkedés elleni panasz kivizsgálására indított közigazgatási hatósági eljárást a Készenléti Rendőrség parancsnoka megszüntette, tekintettel arra, hogy a panaszos visszavonta panaszát".
Felesleges volt a hiszti
Az Index megkereste Lakatos Bélát, aki elmondta, hogy a feljelentés visszavonása már 3-4 hete megtörtént. Mint mondta, amikor a készenléti rendőrség parancsnokságára behívták egyeztetésre, felolvasták neki, hogy mi hangzott el a rendőrségi rádióban.
A szövegben valóban elhangzott, hogy kisebbségi, de kiderült, hogy a komáromi rendőrkapitányság keresett kisebbségi személyeket egy másik ügy kapcsán, és ezt a szöveget pont akkor adták le, amikor a rendőrök mellettem álltak. Akkor én rákérdeztem többször, hogy mi történik, de nem mondták el nekem, hogy nem rám értették. Most, utólag azt mondták, hogy azért, mert folyamat közben nem adhatnak felvilágosítást az igazoltatottnak.
Lakatos a Zsindex azon rajvédő kérdésére, hogy azt nem sérelmezi-e, amikor a rendőrségi rádióban másokat kisebbségiznek, azt felelte, ő nem szakember, hogy megítélje mit mondhat a rendőrség.
(Index nyomán)
Kapcsolódó: