Elie Wiesel, Jáír Lápíd és hozzájuk hasonló, magyarokat ostorozó zsidók után nemsokára újabb országházi gyűlöletbeszédre számíthatunk, miután hazánk tel-avivi nagykövete útján Áder János köztársasági elnök hivatalos magyarországi látogatásra hívta meg, és parlamenti beszéd elmondására kérte föl Sálom Bergert, a Miskolci Hászíd Udvar nevű misztikus zsidó közösség csodarabbiját. Berger Sálom csodarabbi két és fél évvel ezelőtt több ezer híve előtt átkokat szórt az iráni elnök fejére.

Nagy Andor nagykövet és a csodarabbi minapi találkozója (Fotó: kolhazman.co.il)
Korábban, a magyar sajtóban elsőként, már hírt adtunk az izraeli Petáh-Tikvá városban székelő Miskolci Hászíd Udvar elnevezésű zsidó misztikus vallási közösség létezéséről és tevékenységéről. Megírtuk, hogy a Miskolci Udvar csodarabbiként (cáddík) emlegetett szellemi vezetője, Sálom Berger, mintegy két és fél esztendővel ezelőtt Petáh-Tikvá városban a közösségről elnevezett Miskolc téren (Kikár Miskolc - כיכר מישקולץ) több ezer híve jelenlétében a magyarországi hitgyülihez hasonlóan halált kérő átkokat szórt az akkori perzsa elnök, Mahmúd Áhmedinezsád és az egész iráni politikai vezetés fejére. (Nagyon reméljük, hogy a csodarabbi a budapesti Országházban eltekint majd az átkozódástól - H. J.) Nagy Andor, hazánk izraeli nagykövetének útján Áder János köztársasági elnök a minap ezt az átkozódó csodarabbit hívta meg hivatalos magyarországi látogatásra és egyben fölkérte, hogy mondjon beszédet az Országgyűlés előtt.
Zoom
Sálom Berger "miskolci" csodarabbi (középen)
Nagy Andor, hazánk Izraelben akkreditált nagykövete néhány nappal ezelőtt meglátogatta a Tel-Aviv közelében levő Petáh-Tikvá városában székelő Sálom Bergert, a Miskolci Hászíd Udvar csodarabbiját. A hírt közlő kolhazman.co.il című világhálós ortodox hírportál megjegyzi, hogy a budapesti nagykövet Áder János köztársasági elnök küldetésében látogatta meg a miskolci csodarabbit, és az ő nevében hívta meg magyarországi hivatalos látogatásra. Sálom Berger csodarabbi - aki a többi között a zsoltáros Dávid király leszármazottjának tartja magát - ahhoz a föltételhez kötötte budapesti látogatását és az országházbeli beszédét, hogy a magyar kormány továbbra is finanszírozza az általa irányított vallási közösség Miskolc városában levő egykori tanházát és a temetőjét. Sálom Berger rabbi a nagykövetnek hangsúlyozta, hogy különösen fontos számukra a miskolci temető gondozása és felújítása, mert ott közösségük neves vallási személyei nyugszanak.
Zoom
Nagy Andor (balról az első) és vendéglátói Petáh-Tikvában (Fotó: kolhazman.co.il)
A Petáh-Tikvá városi székhelyű, egyébként kis lélekszámú Miskolci Hászíd Udvart a múlt század '90-es éveiben alapította a Nagy Andor nagykövettel találkozott Sálom Berger rabbi. A csodarabbi édesapja, az 1981-ben elhunyt Eli'ézer Berger rabbi Miskolc városában tevékenykedett, s innen kapta nevét a hászíd közösség (udvar). A "miskolciak" Izraelben jól vannak eleresztve, hiszen van külön Talmud Tóra iskolájuk, teológiai főiskolájuk (jesívá), népkonyhájuk, segélyező intézményük, illetve tanházuk Jeruzsálemben és El'ádban. Magyarán nem szorulnak adományokra.
Hering J. - Kuruc.info