Átfogó rendőrségi akció zajlik Szeged határában, a medencés kikötőtől egészen az árvízi emlékműig vizsgálják át a Tisza árterét – írja a Szegedma.hu. A lap beszámolója szerint a töltésen csatárláncban állnak a rendőrök, hogy megakadályozzák a határsértők elmenekülését.
Zoom
Mentőt is hívtak a helyszínre, mert állítólag többen rosszul lettek, de a kiérkező mentők senkit sem vittek el. Az elfogott határsértőket Röszkére szállítják egy hangárban kialakított rendőrségi előállító helyiségbe.
Zoom
Több száz határsértőt fogtak el a Tisza árterében, Szeged határában szerdán. Az elfogottak között sok a kisgyermek – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A szegedi rendőrök mellett a készenléti rendőrség is nagy erőkkel vonult a helyszínre. A határsértők egy részét már elfogták, és folyamatosan viszik el őket.
Zoom
A rendőrség lezárta a város felé vezető utakat és a töltést is.
Zoom
A Délmagyar.hu úgy tudja, a rendőrség összehangolt akcióval elkezdi kiüríteni a Gyálarét melletti ártéri erdőt, a határsértőkért folyamatosan jönnek a buszok. Megbecsülni is nehéz, hogy mennyien vannak a menekültek, a látottak alapján a lap legalább 2-300 emberről ír.
Zoom
A szegedi Jobbik közleménye:
A Jobbik szegedi szervezete már hosszú ideje mondja, hogy Szeged városa az illegális bevándorlás egyik legérintettebb pontja. Ettől a problémától már régóta szenvednek a gyálaréti és a környékbeli lakosok. Mindenki problémának tartja a kialakult helyzetet, hisz ez a városunkra nézve bűnügyi, társadalmi és népegészségügyi veszélyeket jelent.
Zoom
Ezt csak egy ember nem észleli, az pedig a város polgármestere, Botka László. Botka Lászlónak nem városa, Szeged az első, hanem saját pártjának az érdeke és véleménye.
Botka László polgármester szerint "a város lakosságát egyáltalán nem zavarták a menekültek, nem is találkoztak velük az utcákon..."
Zoom
Reméljük, a mai sajtóban megjelent hírek eljutnak Botka Lászlóhoz is, de ha így se képes felfogni, hogy Szegedre milyen nagy migrációs nyomás nehezedik, akkor arra kérjük, hogy menjen ki hajnalban a Gyálarét melletti töltésre, és tekintse meg a saját szemével. Kérjük mindezt annak ellenére, hogy már több éve csak tizenhatmilliós luxusautójából szemléli a város problémáit.
Zoom
Felszólítjuk Botka Lászlót, hogy végre valljon színt, és kérjen bocsánatot kijelentései miatt azoktól a szegediektől, akik életét megkeserítik az illegális bevándorlók tömegei!
(Kuruc.info - Szeged Ma - Délmagyar - Index nyomán)
Frissítés: az MTI híre a témában:
Több száz határsértőt fogtak el a Tisza árterében, Szeged határában az elmúlt órákban annak az átfogó rendőrségi akciónak a keretében, amelyet szerdán tartanak. Volt olyan illegális bevándorló, akinek alig egy hónapos gyermek volt a karjában.
A határsértők az éjszaka érkezhettek Szerbia felől, a Tisza árterén keresztül, az erdőben bújtak meg, a megfelelő alkalmat várva, hogy továbbindulhassanak Szeged felé. Nem most először történt ilyen, az elmúlt hetekben egyre többször tapasztalható hasonló a környéken. Kedden a rendőrség úgy döntött, nincs tovább, és folyamatosan tereli ki a bujkálókat az erdőből, majd egy Röszke melletti hangárba szállítja őket, és ott elindul ellenük az eljárás.
A múlt hét péntekje óta ugrásszerűen megnőtt a határsértők száma. Az elmúlt hétvégén majdnem 2000-en próbáltak illegálisan az országba jönni. Valószínűleg a szerb-magyar határra tervezett kerítés építésének hírére nőtt meg az illegális bevándorlók száma. Hétfőn csaknem 900 határsértővel szemben intézkedtek az ország területén, azóta pedig „egészen elképesztő” az áradat – mondta a helyszínen a Híradó tudósítója.
A rendőrök Szeged belterületén is akcióznak, folyamatos az ellenőrzés, az M1 információ szerint már egy embercsempésszel szemben is intézkedniük kellett.
"Magyarország lehetetlen helyzetbe került"
Magyarország lehetetlen helyzetbe került az illegális határátlépők és az ide visszatoloncolni tervezett bevándorlók miatt - értékelt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.
A kormánypárti politikus kiemelte, Magyarország fizikailag nem tudja elhelyezni az illegális bevándorlókat, nincs elég sátor és ágy, a katasztrófavédelem tartalékaihoz pedig csak korlátozottan lehet hozzányúlni, mert azok a váratlan katasztrófák esetén is szükségesek.
Az úgynevezett dublini rendeletről szólva azt hangsúlyozta: Magyarország nem mondta fel, hanem élt azzal a - más államok által is használt - lehetőséggel, hogy felkészülési időt kért a tolonchatározatok végrehajtására.
14 óráig 688
Délután 14 óráig rögzített adatok alapján 668 illegális migránst fogtak el – közölte a rendőrség. Közleményükben azt írták, Szeged több pontjáról lakossági bejelentés érkezett a rendőrség ügyeletére 2015. június 24-én arról, hogy illegális migránsokat látnak a városban. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el Szeged város területén és a vonzáskörzetében. A rendőrség a polgárőrséget is bevonta az ellenőrzésbe. A rendőrök a 2015. június 24-én 0 órától 14 óráig rögzített adatok alapján 668 illegális migránst fogtak el. A rendőrség a határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett.
16 óráig 781
Csongrád megyében szerdán délután 4 óráig 781 határsértőt fogtak el a rendőrök - közölte a megyei főkapitányság szóvivője rendkívüli sajtótájékoztatóján. Szenti Szabolcs ismertetése szerint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el Szeged területén és a vonzáskörzetében. A rendőrség a polgárőrséget is bevonta az ellenőrzésbe. Az intézkedésre azért volt szükség, mert reggel Szeged több pontjáról is lakossági bejelentés érkezett a rendőrség ügyeletére arról, hogy határsértőket látnak a városban - tudatta az őrnagy. A rendőrség a határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett. Az elfogottakat egy Röszke melletti hangárba viszik, itt rögzítik adataikat, enni, inni kapnak, majd 24 órán belül tovább továbbszállítják őket az ország más részeire - közölte a szóvivő. Hozzátette: jelenleg az épület befogadóképessége elegendő az elfogottak fogadására. A rendőrség szerda délelőttől kezdve nagy erőkkel átvizsgálta a Tisza árterét.
(Délmagyar)