Írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz uniós liberális képviselők a magyar-szerb határon építendő kerítés és a Magyarországon elfogadott új menedékjogi szabályok miatt - tudatta kedden a Liberálisok és Demokraták Európai Szövetségének európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja.
Sophie In 't Veld holland politikus szerint ez újabb "sajnálatos és idegenellenes intézkedés" a magyar kormány részéről, amely "szembemegy az unió értékeivel és politikáival".

Sophie In t Veld
"Világos választ akarok a bizottságtól. Megvárják, míg megépül a kerítés, vagy még az előtt beavatkoznak?" - követelőzött a politikus, aki szerint a görög, spanyol és bolgár határon álló kerítések is azt bizonyítják, hogy az "Európa-erőd" nem jelent megoldást.
"A történelem megmutatta, hogy a falak soha semmi jót nem hoztak, és nem állják útjukat az embereknek" - idézi a frakció közleménye a politikust, aki arra is választ vár, hogy mit tesz majd a bizottság, ha "Magyarország elutasítja a menedékkérőket, s megtagadja tőlük a jogot, hogy humanitárius segítséget és menedéket kérjenek".
A svéd Cecilia Wikström, a frakció migrációs kérdésekért felelős szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy miközben minden korábbinál többen "menekülnek" a világban, Magyarország "falakat emelve elszigetelje magát".
Zoom
Cecilia Wikström
"Magyarországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot, például a genfi egyezményt. Kötelességünk és nem választás kérdése, hogy szolidárisak legyünk, és jogilag korrekt eljárásban részesítsük a menedékkérőket" - foglalt állást Wikström. Szerinte a magyar miniszterelnök "mini-Oroszországgá" alakítja hazáját. "Az EU-nak azonnal cselekednie kell, nyomást kell gyakorolni a magyarországi rezsimre, mielőtt túl késő lesz" - zárja mondandóját a svéd EP-képviselő.
(MTI nyomán)