Új őrzött menekültügyi befogadóközpont épül Kiskunhalason, a beruházás megvalósításával összefüggő hatósági ügyeket a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányrendelet szerint.
A Kiskunhalas Menekültügyi és Migrációs Központ a Szegedi út 73-75. szám alatti ingatlanon épül meg.
A kormányrendelet értelmében a beruházással kapcsolatban nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.
A koordinációs feladatok ellátásával a kormány a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőjét bízza meg.
A beruházás hivatalos közbeszerzési tanácsadója, lebonyolítója és építési műszaki ellenőre kizárólagos joggal a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.
(MTI)
Frissítés: Jobbik: a kormány azonnal fordítsa vissza a gazdasági bevándorlókat a határon!
A Magyar Közlöny tegnapi számából derült ki, hogy a kormány menekültügyi őrzött befogadó központot hoz létre Kiskunhalason. A dél-alföldi településen az utóbbi hónapokban már jelentősen megszaporodott a migránsok száma, akiket ráadásul a kormány elképzelései szerint lakott területre helyeznének. A helyiek félnek és joggal kérik számon a kormányon, hogy miért a város határán belül nyitnak újabb menekültügyi intézményt - írja közleményében Farkas Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik kiskunhalasi választókerületi elnöke és Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.
A nemzeti párt szerint az Orbán Viktor aláírásával megjelent rendelet szöges ellentétben áll a miniszterelnök korábbi nyilatkozatával, miszerint be kell zárni a menekülttáborokat. Jól láthatóan a Fidesz legújabb taktikája a migránskrízis leplezésére, hogy az orwelli újbeszélhez hasonlóan új kifejezésekkel illeti a lakott területen belüli menekülttáborokat - mutat rá a Jobbik. Ennek jegyében hozzák létre - vélik a képviselők - Budapest kellős közepén a „tranzitterületeket”, valamint Kiskunhalason a „menekültügyi őrzött befogadó központot”.
A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a migránsok lakott területen belüli elhelyezését, tartsa be azt a kormányrendeletet, ami Szerbiát biztonságos országgá nyilvánította, a migrációs krízis elcsendesedéséig függessze fel a Dublin III. egyezmény alkalmazását, és azonnal fordítsa vissza a gazdasági bevándorlókat a határon - zárul a közlemény.
(Kuruc.info)